„Támogassa
A lényeg

Nem hagyták abba a kata-tüntetők, október 23-ára több ezres, több tízezres demonstrációt szerveznek

8/09/2022 20:31

| Szerző: Klubrádió

A Jobbágyságra átnevezett Futárok a KATA-ért csoport október 23-ára szervez több ezres tüntetést, de Kolesár András, a szervezet egyik képviselője bízik benne, hogy több tízezres lesz. A Megbeszéljük adásában közölte: a látványos aktivitás csökkent náluk, de a háttérben folyamatosan veszik fel a kapcsolatot a szakszervezetekkel, az is a céljuk, hogy a nemzeti ünnepen minél több szakszervezet elsorolhassa a problémáit. Pofont akarnak adni a kormánynak a demonstrációval, jelezve, hogy elég volt.

2022. szeptember 08. Megbeszéljük - részlet 22.09.08. Kolesár András
10:52
00:00

Kolesár András, a Futárok a KATA-ért csoport vezetője az adásban elmondta, már neki is váltania kellett, kata helyett átalányadózik. Jelezte: bármelyik főállású egyéni vállalkozó, aki átalányadózásra váltott most, akár havi 50 helyett 200 ezer forintos adóteherrel is számolhat. Nyilván mindenkinek a keresetétől is függ, hogy mennyit adózik, de nem lehet nem adóemelésnek tekinteni a kata súlyos szigorítását.

Szerinte volt értelme a tüntetéseknek, megismert egy nagyon cselekvőképes és cselekedni akaró csoportot. A legutóbbi tüntetés után átnevezték magukat Jobbágyságra, mert nem akartak senkit kizárni a tiltakozók közül, és reflektáltak a kormánymegbízottak ispánná változtatására is. Az volt a cél, hogy olyan platformot hozzanak létre ebben a megosztott társadalomban, ahol a politikából kiábrándult és az elmúlt 12 évben a perifériára került emberek megbeszélhetik a dolgaikat. Ők azok, akiknek „tojt a fejére a kormány”, köztük nagy szeretettel említi a tanárokat, jegyezte meg.

 
Kata-tüntetés július 12-én. Fotó: Klubrádió
 
 

Lesz következő megmozdulás – jelentette ki Kolesár András. A látványos aktivitás csökkent, de a háttérben folyamatosan veszik fel a kapcsolatot a szakszervezetekkel, több tucat szakszervezettel próbálnak megegyezésre jutni. Október 23-án olyan megmozdulást szerveznek, ahova minél több szakszervezetet el tudnak hívni, és ahol minél több szakszervezet el tudja mondani, milyen sérelmei vannak a kormánnyal szemben, vagy akár olyanok, amelyeket az azt megelőző időszakban szenvedtek el, de azóta se javították ki a döntéshozók. Hangsúlyozta a szerveződésük civil jellegét, egyetlen párt mögé se álltak be.

Az a cél, hogy október 23-án sok ezres tömeget ki tudnak vinni az utcára (Kolesár András bízik abban, hogy több tízezres lesz) és főleg úgy, hogy ezeket a problémákat egy helyen tárgyalják. A párttá alakulás semmiképp sem jöhet szóba, valószínűleg nemsokára bejegyzett civil szervezetként fognak működni, ennek leginkább jogi okai vannak. Például, ha gyűjtést indítanak a tüntetéseken „szénné bírságolt” futárok segítésére, azt civil szervezetként sokkal egyszerűbb kezelni.

Szerinte most elég sok embert haragított magára a kormány, és bízik benne, hogy kvázi egy pofont tudnak nekik adni, ha elég sok embert visznek az utcára. Ennek a pofonnak az az üzenete, hogy bár eddig okosan csinálták, milliméterenként adagolták az illiberalizmust, a diktatórikus elemeket, most már elég volt, van egy határ, amin nem lehet túlmenni. Reméli, hogy októberre a kiábrándult fideszesek a rezsiszámláikat lobogtatva is csatlakozni fognak – tette hozzá.

Úgy látja, sok olyan probléma van a kormánnyal, amit az ember már Fidesz-szavazóként se tud a szőnyeg alá söpörni, említette az egészségügy, az oktatás állapotát, a mozdonyvezetők helyzetét vagy a Pegasus-ügyet.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Megbeszéljük...
2022. szeptember 08., csütörtök 16:15
Műsorvezető: Bolgár György