„Klubrádió
Reggeli gyors

Napirenden a Fidesz kizárása

28/02/2019 08:12

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Belülről bomlaszt a Fidesz. Az Európai Néppárt nem tolerálja a Junckert és Sorost ért támadásokat. Nemzetközi lapszemle.

2019. február 28. Reggeli gyors - részlet 19.02.28. Lapszemle
05:18
00:00

A Guardian értesülése szerint március 20-án az Európai Néppárt napirendre veheti a Fidesz kizárását azon az ülésen, ahol a májusi uniós választásokra készülve meghatározzák a pártcsalád manifesztumát. Az újságot névtelen pártforrások tájékoztatták erről, merthogy a jobbközép tömörülés nem tolerálja a plakátkampány keretében az egyrészt Junckert és Sorost ért támadást, másrészt a háztartásoknak kiküldött levélben megfogalmazottakkal sem tud azonosulni. S ez különösen kényes kérdés akkor, amikor ez a pártcsalád kilenc uniós vezetőt ad. A skandináv és balti képviselők csatlakoztak a korábbiakban ugyancsak kritikus holland és luxemburgi körökhöz. A finn kereszténydemokrata Petri Sarvamaa, pontosabban pártja, a Nemzeti Koalíció is erősen fontolgatja: csatlakozik az eddigi hangadókhoz. Ő érti, hogy fontos a pártcsalád egységének a megőrzése, de ugyanilyen súllyal esik latba a demokratikus értékek tisztelete. Úgy néz ki ugyanis, mondja a finn politikus, hogy trójai falóként belülről bomlasztja és veri szét a közösségüket a Fidesz.

Nő az ingerültség az Európai Néppártban

Az EPP vezetőjéhez közelálló forrás szerint Manfred Weber még nem döntött a Fidesz kizárásáról. Ugyanakkor minapi nyilatkozatában azt fejtegette, hogy nem lehet valaki az Európai Néppárt tagja úgy, hogy közben a bizottsági elnök ellen kampányol. Egyre ingerültebb a tagság a Fidesz miatt, ám Weber aggódik amiatt, hogy a párton belüli megosztottság az Unió megosztottságát is továbbmélyíti kelet és nyugat között. A kizárási eljárást vagy a pártcsalád vezetői közösen szorgalmazzák, vagy öt ország legalább hét pártja közös levélben fejti ki álláspontját. Anna Maria Corazza Bildt, a svéd mérsékeltek tagja elmondta, hogy 10 éve próbálják betörni a Fideszt, de nincs eredménye, amit az is bizonyít, Magyarországon romlik a helyzet. A demokrácia bizonyítására az kevés, hogy megnyerték a választásokat, működnie kellene a fékek és ellensúlyok rendszerének és a médiaszabadságnak. Le kell vonnunk a következtetést az elmúlt 10 év kudarcából – nyilatkozta a Guardiannek a svéd politikus asszony.

 

Demokratikus alapelveken kellene kormányozni

Az AFP-nek, amit a Die Zeit közölt, hasonlóan nyilatkozott a CDU parlamenti képviselője,külügyi szakértő, Elmar Brok: miszerint a Fidesszel tényleg komolyan le kell ülni tárgyalni. Orbán tudtára kell hozni, hogy azonnal vonja vissza a Juncker-ellenes kampányát és azt is meg kell értetni vele, hogy demokratikus alapelveken kell működtetnie a kormányát.

A Die Welt szintén ezt a témát járja körbe, de ebből még megtudjuk azt is, hogy Baden-Württemberg tartomány kormányfője, Winfried Kretschmann is megelégelte a Junckert támadó Orbán-kampányt, ezért a péntekre tervezett találkozóját Szijjártó Péterrel lemondta. Erre egyébként a magyar külügyminiszter reagált is sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva: nem bánja, mert a zöld politikus amúgy is migráció-párti.

Missouriban is "orbánoznak"

 
Tudta? A migránskártya bármikor kijátszható.
 

A Jefferson City News Tribune még Missouri államban is átvette az amerikai AP hírügynökség beszámolóját Orbán leveléről, amit minden állampolgárnak kiküld arról tájékoztatva, hogy Brüsszel tönkre akarja tenni azokat az országokat, akik ellenzik a migrációt. Sőt felsorolja azt a hét pontot is, amely szerinte az EU migrációpárti politikáját egyértelműsíti. Az Európai Bizottság magyar irodája közleményben igyekezett cáfolni a leírtakat. Például azt, hogy csak Görögországban adnak a menekülteknek feltöltött bankkártyát, de nem azzal a céllal, hogy idecsalogassák őket, hanem azzal, hogy minél könnyebben beilleszkedhessenek az adott közösségbe.

 

Soros portré, nem görbe tükörben

A német Tagesschau Soros Györgyről rajzol portrét, kiemelve németországi támogatásait, s azt, hogy míg 2014-ben a 26. helyen állt a leggazdagabbak listáján, mára lecsúszott a 190-re, mert szívügyének tekinti az emberi jogok promótálásával hatalmas összegeket áldozni alapítványán keresztül civil szervezeteknek és a független médiának. Orbán Viktor ebből a cikkből sem marad ki, mint aki haszonélvezője volt Soros bőkezűségének, de visszaélt vele. A cikk a Direkt36 támogatását is beírja a felsorolásba, s ennek köszönhetően sikerült számos leleplező cikket írni arról, miként vágja zsebre Orbán és a hozzá lojális kör az uniós pénzeket.

A Nasdaq hírlevele is beszámol arról, hogy a dél-koreai SK Innovation 239 milliárd forintos beruházással és 1000 új munkahely ígéretével Komáromban létrehozza második akkumulátor-gyártó egységét. A cikk kiemeli, hogy jelentős állami pénzeket ad hozzá a kormány.

Emberevő Burgenlanban?

A bécsi legfőbb ügyészségen vádat emeltek egy 63 éves burgenlandi férfi ellen, aki magyar nőt gyilkolt meg, darabolt fel, majd a testrészeket részben a közeli tóba tüntette el, részben a fagyasztójában tartotta állítólag fogyasztási szándékkal – számol be a részletekről az ORF hírügynökség. Tavaly áprilisban búvárkodó nyaralók találtak rá az testrészekre. A korábban elítélt férfi feltételes szabadlábon volt, amikor a gyilkosságot elkövette, de az sem kizárt, hogy értelmi képességei miatt beszámíthatatlannak minősítik és megússza a büntetést.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép 168 óra.hu.