„Klubrádió
Esti gyors

Nagybetű, nagy pénz, nagy mellény – Kárpáti János jegyzete

29/07/2021 18:01

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

„Magyarország tokiói nagykövetsége a Magyar Olimpiai Bizottsággal közös projektjében a magyar sportolókra és sportsikerekre hívja fel a figyelmet Tokió egyik legismertebb pontján”. Aha.

2021. július 29. Esti gyors / részlet, 21.07.29. Kárpáti János jegyzete
01:54
00:00
Magyaroknak szurkol a világ legforgalmasabb kereszteződése Tokióban – ez volt a minap a hivatalos kormányzati híroldal egyik beszámolójának a címe. Nocsak, szurkol a kereszteződés, ráadásul nekünk – ez már döfi. A teljességgel értelmetlen és megtévesztő cím után a szövegben már finomítottak valamelyest: „Magyarország tokiói nagykövetsége a Magyar Olimpiai Bizottsággal közös projektjében a magyar sportolókra és sportsikerekre hívja fel a figyelmet Tokió egyik legismertebb pontján”.

A tájékoztatásból megtudhatjuk, hogy a shibuyai kereszteződésben a legforgalmasabb napokon több százezren is megfordulnak, alkalmanként akár 3 ezer ember is átkel a zöld jelzésnél. Nyilván így van, bár a fotóillusztráció egy totálisan kihalt kereszteződést mutatott, magányos sárga taxival, három-négy ácsorgóval a zebránál. De a lényeg, hogy az egyik legnagyobb kivetítőn reggel 9 és este 8 óra között óránként többször jelenik meg a magyar olimpiai csapat üzenete. A 15 másodperces összeállítás magyar olimpikonokkal illusztrálja az olimpiai mozgalom lényegét, magyar és japán nyelven.

Aki utánanéz, megtudhatja, hogy az adott helyen ennek a fizetett reklámnak az ára – óránként 4x15 másodpercet számolva egy héten át – 1 millió yen, vagyis 2 millió 760 ezer forint. Bagatell aprópénz, mondhatni szóra sem érdemes ahhoz képest, ami öntömjénezésre évek óta elfolyik. Csak hát a fénykép éppen azt a pillanatot mutatta, amikor a kívetítőn a Hajrá, Magyarok! buzdítás tűnt fel. A Magyarok nagybetűvel. Sajnálattal üzenem: a magyar helyesírás szabályai szerint a szó kisbetűvel írandó, akármekkora a mellényünk.

Kárpáti János jegyzete a 2021. július 29-i Esti gyorsban hangzott el.