„Klubrádió
Reggeli gyors

MSZP: Nettó árulás, amit a MSZP-sek csináltak a XXII. kerületben

15/11/2019 16:27

| Szerző: Klubrádió

Az önkormányzati választások előtt az MSZP több településen is elfojtott olyan kezdeményezéseket, amelyek megbontották volna az ellenzéki egységet. Most pedig mélységesen csalódott, hogy Budafok-Tétényben két szocialista képviselő a Fidesz mellé állt. Hasonló esetekben a legnagyobb szigorral kell eljárni, a legnagyobb büntetés azonban az árulás bélyege – mondta Tóth Bertalan MSZP-elnok, aki elismerte a párt felelősségét is, és elnézést kért.

A legsúlyosabb büntetést fogja javasolni azok ellen az MSZP-s politikusok ellen, akik a jövőben megbontják az ellenzéki egységet – mondta Tóth Bertalan, a párt elnöke annak kapcsán, hogy Budafok-Tétényben két szocialista képviselő, miután polgármesterhelyettesi és bizottsági elnöki posztot kapott, együtt szavazott a Fidesszel.

Tóth Bertalan mélységesen csalódott, az ellenzéki választók, a párt és az ellenzéki fordulatért küzdő szocialista aktivisták nettó elárulásának tartja, hogy a helyi MSZP elnöke, Dankóné Hegedűs Jolán és párttársa, Daróczi Károly az alakuló ülésen a Fidesz és szatellitszervezetei mellé állt a XXII. kerületi közgyűlés alakuló ülésén.

Elismerte, hogy ez az eset az MSZP felelőssége is, amiért elnézést kért a választóktól. Megjegyezte, hogy az MSZP több településen már az önkormányzati választások előtt elfojtott olyan kezdeményezéseket, amelyek megbontották volna az ellenzéki egységet.

 
 Önkormányzati alakulóülés Budafok-Tétényben
 Forrás: Facebook
 

Budafok-Tétényben az október 13-ai önkormányzati választáson pár száz szavazat különbséggel a fideszes Karsay Ferenc nyerte el ismét a polgármesterséget, de a képviselőtestületben az ellenzék szerzett többséget. Ha azonban a két MSZP-s a kormányoldallal szavaz, megfordul a helyzet, és ott is a fideszes akarat érvényesülhet.

A momentumos képviselő, Havasi Gábor szerint a csütörtöki szavazás előtt az ellenzékiek, köztük az MSZP-sek, megállapodtak egymással, hogy az önkormányzati pozíciók arányos elosztását javasolják, e szerint a három alpolgármesterből egy lehetett volna fideszes, a másik kettő ellenzéki. Utóbbiakat a kerületben jól szereplő DK és a Momentum adta volna. Az alakuló ülésen azonban a két MSZP-s közreműködésével a képviselőtestület két fideszes és egy szocialista alpolgármestert szavazott meg. Havasi szerint ezen kívül Dankóné Hegedűs Jolán és Daróczi Károly más olyan előterjesztéseket is támogatott, amelyeket a fideszes polgármester az ellenzék akarata ellenére terjesztett be.

Dankóné az Indexnek azt mondta, a DK és a Momentum meg akarta bénítani az önkormányzatot, pedig a választások után el kell felejteni a párthovatartozást. Arra pedig nem emlékszik, hogy az első képviselőtestületi voksolás előtt bármiben megegyeztek volna az ellenzéken belül. Azt is hangsúlyozta, nem igaz, hogy megvesztegették.

A csütörtöki események után az MSZP felszólította két képviselőjét, hogy adják vissza mandátumukat, és lépjenek ki a pártból. Tóth Bertalan szerint, ha Dannkóné és Daróczi ezt nem teszi meg, akkor kezdeményezi kizárásukat az MSZP-ből, de szerinte a két XXII. kerületi politikus számára a legnagyobb büntetés a bélyeg, amit árulásukkal magukra vettek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Tóth Bertalannal
2019. november 15., péntek 08.15
riporter: Pálinkás Szüts Róbert