„Klubrádió
Esti gyors

Gyalázkodó hackerek törték fel Erzsébetváros oldalát

11/11/2019 20:33

| Szerző: Klubrádió

Alighogy elkezdte nyilvánosságra hozni az előző fideszes önkormányzati vezetés szerződéseit, le kellett kapcsolni a VII. kerület honlapját. Az erzsebetvaros.hu-t hackerek kétszer is feltörték – mondta Niedemüller Péter polgármester. A politikus azt is megindokolta, szerinte miért jó választás a DK-közeli, büntetőügyekben érintett Czeglédy Csaba a kerületi szerződések átvilágítására.

2019. november 11. Esti gyors-részlet/Interjú Niedermüller Péterrel (19.11.11.)
05:37
00:00

Kétszer is feltörték ismeretlenek hétfő délután az erzsébetvárosi önkormányzat internetes oldalát, miután a VII. kerület új vezetése nyilvánosságra hozta a korábbi években megkötött szerződéseket – nyilatkozta a Klubrádió Esti Gyors című műsorában Niedermüller Péter, DK-s polgármester. Ahogy fogalmazott, a hackerek a személyét gyalázó, durva feliratok halmazát tették ki az oldalra, a legegyszerűbb minősítésük az volt, hogy kommunista zsidó.

A támadások után az önkormányzat feljelentést tett a rendőrégen és lekapcsolta az oldalt, így hétfő este az erzsebetvaros.hu elérhetetlen volt. A honlapot, miután biztonságossá tették, kedden tervezik újraindítani.

 


Niedermüller Péter szerint a hackelés oka, hogy Erzsébetváros oldalán elkezdték közzé tenni a kerület előző, fideszes vezetése által kötött szerződéseket, ami súlyosan érinti egyesek érzékenységét. A nyilvánosságot kapott adatok között szerepelt, hogy tucatnyi ügyvédi irodának több száz millió forintot fizetett ki az önkormányzat, a szerződések egy részénél pedig nem lehetett megállapítani, hogy mire fordították az összegeket, mert a megbízás tárgya például szóbeli tanácsadás volt. Van olyan ügyvédi iroda, amelynek 2018 januárja és 2019 októbere között 260 millió forintot adott az önkormányzat.

Még nem került ki minden anyag, tehát a helyreállított honlapon folytatják az egyezségek bemutatását, és mindent tételesen nyilvánosságra fognak hozni – tette hozzá a kerületi vezető. Niedermüller Péter, aki a kormányellenzék közös jelöltjeként nyert az október 13-ai polgármesterválasztáson.

 
 Niedermüller Péter Forrás: Facebook
 

Arról is beszélt, hogy a Momentum, az LMP és a Jobbik is kritizálta a bűncselekményekkel vádolt, volt MSZP-s politikus, Czeglédy Csaba újbudai és erzsébetvárosi ügyvédi megbízatását. „Nem tudom, a kedves kollégák mire gondoltak, hogy talán majd egy fideszes ügyvéddel világíttatjuk át a cégeket?” – mondta. Niedermüller Péter. A polgármester szerint Czeglédy – akit idén független képviselőnek választottak Szombathelyen – minden kritériumnak megfelel, ami a munka elvégzéséhez szükséges, és nem igaz, hogy büntetett előéletű. Kitűnő önkormányzati ismeretei vannak, és pontosan tudja, hová kell nyúlni, lényegbe látóan tárja fel a szóban forgó adatokat – mondta Niedermüller.

Czeglédy pedig azt nyilatkozta, a vita nem róla szól, hanem arról, hogy a Momentum próbál helyezkedni a DK-val szemben.

A Momentum nem csak azzal érvelt Czeglédy ellen, hogy túl közel áll az MSZP-hez, illetve a DK-hoz, azt is írták a döntést kritizáló Facebook-közleményükben, hogy az ügyvédet már 2010 előtt is ítélték jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. A Czeglédy elleni másik, jelenleg is folyamatban lévő perről, annyit írtak, tudják, hogy a DK szerint az koncepciós eljárás. A 2011 óta tartó eljárásban az ügyészség azzal vádolja Czeglédyt, hogy az általa vezetett Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet közterhek elcsalásával több mint hatmilliárd forintos kárt okozott az állami költségvetésnek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Niedermüller Péterrel
2019. november 11., hétfő 18.25
riporter: Lampé Ágnes