„Támogassa
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Miss Marple-től A tetovált lányig

29/05/2022 10:32

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A legutóbbi adásban a krimi mozifilmes, tévésorozatos és irodalmi múltja után nyomoztunk. Az angol teázással tarkított bűnügyi történetektől a baljós hangulatú skandináv krimikig minden műfaj helyet kapott.

2022. május 28. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. május 28., szombat 13:30)
29:42
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Kálai Sándor, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatója elmondta, több szempontból is csoportokra lehet bontani az írott krimit. A klasszikus rejtvényfejő angol irány mellett nagyon hangsúlyos az amerikai szokásokon alapuló. Továbbá fontos szempont, hogy a regény az elkövető, a nyomozó vagy éppen a potenciális áldozat szempontjából írja-e le az eseményeket.

Baski Sándor filmes újságíróval vizsgáltuk meg a krimi különböző filmes alműfajait. Az interjúból kiderült, hogy már a harmincas években megjelentek a mozivásznon a bűnügyi történetek, amelyek később a film noir megnevezést kapták. A szakíró kiemelte, később szinte minden műfajjal szövetségre lépett a krimi, és a hatvanas évektől éppúgy megtaláltuk a vígjátékok között, mint a horror kiegészítőjeként. Baski Sándor hozzátette, koronként eltérő, hogy mikor melyik fajtája a divatos, de mivel a krimi alapkérdéseket vizsgál, valószínűleg mindig megmarad a mozivásznon és a tévéképernyőn is.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022. május 28. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes