„Klubrádió
Ki merem mondani

Miben más egy terapeuta, mint egy barát? És mikor van rá szükségünk? – Új témával folytatódik a Ki merem mondani

20/09/2023 13:13

| Szerző: Sugár Ágnes/Klubrádió

A szeptember 20-i adással kezdve a hallgatók lelki problémáira keresnek mások számára is érvényes válaszokat Mayer Máté, pszichológus, Tarr Bence László, kulturális antropológus és a műsorvezető, Sugár Ágnes. Az első adásban azt járták körül, mikor érdemes szakemberhez fordulni, milyen sokféle mentálhigiénés segítség létezik és, hogy milyen nehézséggel merre érdemes elindulni.

2023. szeptember 20. Ki merem mondani (2023. szeptember 20., szerda 19:00)
49:36
00:00
Műsorvezetők: Sugár Ágnes Szerkesztők: Sugár Ágnes
"Csak a gyenge ember megy pszichológushoz." "Tanácsot adni könnyű, de az még nem oldja meg a problémát." "Aki nincs az én helyzetemben, az, hogy is tudna segíteni."

Ez csak néhány gyakran hangoztatott tévhit a lelki segítségkéréssel kapcsolatban. Ugyanakkor az is igaz, ma már egyre többen érzik úgy, hogy életük bizonyos szakaszában fontos támasz lehet egy pszichológus, egy lelki segítő. Van, amikor elég egy baráti beszélgetés, egy megértő ölelés. Másnak a sport, a testmozgás, vagy bármilyen tevékenység segíthet a lelki helyrerázódásban és van, aki a problémájával szeret inkább visszavonulni. De, amikor mindez nem elég, amikor a baj elhatalmasodik az életünkben, amikor úgy érezzük, hogy fogytán vannak a lelki tartalékaink, bármilyen nehéz, fontos szakemberhez fordulni.

Egy rádióműsor keretei mélyreható változást nem idéznek elő, de biztatást adhatnak az elinduláshoz.

A Ki merem mondaniban most Önök, hallgatók következnek! A pszichológus, a lelki segítő pedig válaszol!

Régi ismerősök, Mayer Máté pszichológus, család és párterapeuta és Tarr Bence László, kulturális antropológus, filozófus, buddhista tanító várja bármilyen életvezetési, kapcsolati, vagy más lelki problémával kapcsolatos kérdéseiket. Írják meg nekünk néhány mondatban, és mi a műsorban – természetesen anonim módon – válaszolunk.

Email címünk: kimeremmondani@klubradio.hu

 

Ki merem mondani Sugár Ági a kék inges Tarr Bence László kulturális antropológus, filozófus, buddhista tanító, a pólós Mayer Máté pszichológus, család és párterapeuta.
 
Balra Tarr Bence László, középen Mayer Máté, jobbra Sugár Ágnes
 
 Fotó: Mátyus László
 

Az első, szeptember 20-i adásban abból indultunk ki, milyen sokféle lelki segítség, terápiás forma létezik. Az, hogy milyen típusú nehézség leküzdésében lenne szükségünk szakember támogatására már meghatározhatja, milyen jellegű terápiát érdemes választanunk.

Az elinduláshoz az is elég lehet, ha találunk egy számunkra hiteles szakembert. Ő remélhetőleg ismeri a saját kompetenciájának határait és tovább tud irányítani, ha valami specifikusabbra vagy egyszerűen csak másra van szükségünk.

Van, hogy bizonyos problémákkal egyedül is meg tudunk küzdeni, van, hogy elegendő ha kibeszéljük azt a barátainkkal és van, hogy ez nem elég. Miben más egy egy szakember, mint egy barát, és egyáltalán, milyen a jó terapeuta?  Ennek mentén tévhiteket, bizonytalanságokat is megpróbálunk tisztázni.

Beszélgettünk arról is, hogy míg pszichoterapeutából inkább hiány van és a hozzáférés sem egyszerű, coachokkal manapság Dunát lehet rekeszteni. Utóbbiak sok esetben csak egy néhány hónapos képzést végeznek, ennek ellenére bizonyos elakadások feloldásában tudnak valós segítséget nyújtani.

A teljes szeptember 20-i adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Ki merem mondani
adás: szerdánként, 19:00-kor; ismétlés: vasárnap 11:00
szerkesztő-műsorvezető Sugár Ágnes