„Klubrádió
Ki merem mondani

Ki merem mondani: Új részekkel, új témával

11/07/2023 12:20

| Szerző: Sugár Ágnes

Új témával jelentkezett a Ki merem mondani című műsorunk: a következő hat rész a Mindenható gyermekkor alcímet viseli, mert Sugár Ágnes műsorvezető arról beszélget benne dr. Berentés Évával, hogy milyen hatással vannak a korai életévek a felnőttkorra.

2023. július 12. Ki merem mondani (2023. július 12., szerda 19:00)
49:50
00:00
Műsorvezetők: Sugár Ágnes Szerkesztők: Sugár Ágnes

Életünk korai élményei egy életen át elkísérnek minket. Alapszemélyiségünk 80 százaléka hatéves korunkra kialakul. Az addig megélt események rögzülnek, hogy azután később különböző minták, képességek, tulajdonságok, hiedelmek és értékek formájában automatikusan életre keljenek. A gyerekkor hatásainak megismerése révén megérthetjük, hogy pl. miért van az, hogy gyakran a legmélyebb szándékainkkal ellentétes módon gondolkodunk és cselekszünk. Hogy valaki miért nem mer beleállni egy helyzet megoldásába, a véleményét miért nem meri vállalni, vagy akár csak odáig eljutni, hogy kialakult állásfoglalása legyen egy adott kérdésben. Ehelyett megy a túlélésre koncentrálás, az elkerülés, az önfölmentés.

Sokan nem szívesen beszélnek a gyerekkorukról, mások túlságosan idealizálják azt, de olyan is van, aki túl sötétre festi a képet. Akár elkerüljük, akár megszépítjük a múlttal való szembenézést, egy biztos: a lelkünk sohasem felejt. Felnőttkori rossz döntéseink, megéléseink, kudarcaink, de még a kialakuló betegségeink hátterében is ott lappang mindenható gyermekkorunk megannyi fel nem dolgozott fájdalma és traumája.

Sugár Ágnes és dr. Berentés Éva
 
Sugár Ágnes és dr. Berentés Éva
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Ebben a sorozatban a pszichológia régóta ismert és legfrissebb ismereteire alapozva szeretnénk segítséget nyújtani. A szülők, a környezet, a kor, amelyben élünk, a sors vagy önmagunk hibáztatása nem segíti a gyógyulást. Életünk első éveinek megértése, a felismerések, a belátás azonban nélkülözhetetlen része egy lelkileg érett, egészséges életszemléletnek.

Aki ebben alapos és mélyreható ismereteket nyújt számunkra: dr. Berentés Éva a pszichológiai tudományok kandidátusa.

Az első részt a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ki merem mondani
2023. július 12. szerda 19:00 (ismétlés: vasárnap 11:00)
Szerkesztő-műsorvezető: Sugár Ágnes