„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Mészáros Antónia: Éreztem, hogy amit teszek, az hatással van a világra 

9/11/2019 10:56

| Szerző: Klubrádió

A volt televiziós szerkesztő-műsorvezetővel, Mészáros Antóniával beszélgettünk a BBC-ről, háborúkról és veszélyben lévő gyerekekről, ugyanis jelenleg ő az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója.

2019. november 08. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2019. november 08., péntek 10:00)
84:48
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János
Szó volt arról, hogy édesapja Mészáros Tamás, aki az újságírás mellett színikritikus és rendező. Ő is színházi pályára készült, de hamar rájött, hogy az érdekli inkább, mi történik a színpadon túl.

Több médiumhoz jelentkezett Angliában, de más nemzetiségűként mindenhonnan visszautasították. Annak ellenére, hogy akkoriban az ottani végzős egyetemisták hatvan százaléka szeretett volna Nagy-Britannia nagy múltú hírügynökségébe kerülni, jó nyelvtudása miatt mégis őt választották a BBC-nél. Szerencséjére az akkori külpolitikai szerkesztőségvezető olyan emberrel akart együtt dolgozni, aki legalább egy idegen nyelvet beszél, az angol anyanyelvűek többsége nem felelt meg ennek a kritériumnak.

"Éreztem, hogy amit teszek, az hatással van a világra" - mondta, hozzátéve: volt olyan dokumentumfilm, amelynél tudta, hogy "életek tíz- vagy akár százezreit" mentették meg egy ügy feltárásával.

Munkája során járt Zimbawében, Koszovóban. Részt vett az iraki háborúban is, egyszemélyes tudósítóként, ha kellett, gödröket ásott, homokzsákokat töltött, bevetésre kísérte a gyalogság katonáit, eközben mindenhova magával vitte a kameráját és forgatott. A brit haditudósítók közül egyedül ő jutott be a sivatagi főhadiszállásra.

Mészáros Antónia 2005-ben elnyerte a Minőségi újságírásért díjat, ebben az időszakban merült fel benne az ötlet, hogy műsort készítsen a kelet-európai munkavállalók életéről, mert sejtette, hogy később ez konfliktusokhoz vezet. Mivel akkoriban más még nem gondolta, hogy ez a későbbiekben belpolitikai probléma is lehet, sokat küzdött azért, hogy engedélyezzék neki. A műsor annyira sikeres lett, hogy később folytatása is készült. Írtam egy könyvet a migrációról, mielőtt ez központi téma lett - mondta.

Azt gondolta, honfitársait is segítené azzal, hogy erről ír, mivel sok olyan emberrel találkozott, aki naivitástól vezérelve, maga mögött hagyva mindent, elindult Angliába. Sokaknak azelőtt eszükbe sem jutott, hogy kint a gyors meggazdagodás helyett akár  hajléktalanná is válhatnak, pedig ez előfordult. 2006-ban megjelent Az Unió nomádjai című könyve.

2006-ban hazajött, bár az itthoni feltételek korántsem voltak ideálisak, nem bánta meg döntését. Javaslataival szerette volna javítani az itthoni munkakörülményeket.

Jelenleg az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatójaként rengeteget tesz azért, hogy a nehéz sorsú, közvetlen életveszélyben lévő gyerekeken segítsen. Idén ünneplik az ENSZ gyermekjogi egyezménye aláírásának harmincadik évfordulóját, ezért idén először hazánkban Gyermekek világnapja címmel beszélgetnek november 20-án - hívta fel a figyelmet Mészáros Antónia.

A műsor hangfelvétele a YouTube-on is elérhető. Feliratkozott már a Klubrádió YouTube-csatornájára?

FELIRATKOZOM:

 

ÖTÖS - Gálvölgyi Jánossal
2019. november 8. péntek 10:00
Műsorvezető: Gálvölgyi János