„Klubrádió
Konkrét

Nem objektivitást várnak manapság az újságíróktól

25/03/2019 14:02

| Szerző: Klubrádió

Hogyan alakult a rendszerváltás óta a média, a sajtó? Tényleg visszajutottunk az egypártrendszerhez hasonló állapotba?

2019. március 25. Konkrét (2019. március 25., hétfő 15:00)
46:23
00:00
Műsorvezetők: Böcskei Balázs

Nem kevesebbre vállalkozott a Konkrét szerkesztője, mint hogy áttekinti a magyar média elmúlt harminc évét. Böcskei Balázs kérdéseire Bajomi-Lázár Péter médiakutató válaszolt.

A rendszerváltás idején igazi sajtószabadság volt – így élte ezt meg számos újságíró. Miközben annyi történt, hogy a régi hatalom már, az új pártok pedig még nem voltak elég erősek ahhoz, hogy ellenőrizzék a médiát. A kegyelmi állapotnak hamar vége szakadt, megjelentek a sajtó közelében is gyanús, de nagyon pénzes alakok, oligarchák.

Az átalakulás négy nagyobb szakaszra tagolható. Indultunk ugye az egypárti sajtótól. Aztán pártatlan sajtót szerettünk volna, elindult egyfajta amerikanizálódás, megjelentek a szakmai követelmények között a BBC alapelvei. Pártatlan médiát nem sikerült kiizzadni, helyette bekövetkezett egy olaszosodás, azaz többpárti lett az újságírás. Végül visszatértünk a kiindulópont közelébe egy oroszosodás, vagy inkább putyinizálódás folytán, ott tartunk, hogy dominánsan egypárti a sajtó.

A mai hírfogyasztó nem objektivitást vár el a sajtómunkásoktól, hanem megerősítést. Egyébként az objektív újságírás jellemzően kétpártrendszerben működik jól, nálunk már csak technikailag is nehéz lenne 6-8 pártot megkérdezni egy rövid interjúban, bármilyen témáról.

S még egy fontos gondolat: gazdasági függetlenség nélkül nincs politikai függetlenség.

A műsort a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.