„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Mérgezés, elesés, fertőzés: mikor hívjuk a gyerekorvost?

17/02/2020 11:42

| Szerző: Klubrádió

Az Ötösben kezdő szülők részére ismét hasznos tanácsokkal szolgált Póta György, a házi gyermekorvosok egyesületének elnöke. Hiszen sok szülőben felmerül a kérdés: apróbbnak tűnő baj, betegség esetén kell-e okvetlenül pánikolni vagy azonnal a telefon után nyúlni. Mikor van ok az ijedségre?

2020. február 11. Ötös - Bódy Gergővel (2020. február 11., kedd 10:00)
92:27
00:00
Műsorvezetők: Bódy Gergő Szerkesztők: Timár Ágnes

Előfordul, hogy nehéz megállapítani, valóban mérgezés történt-e, amennyiben a szülő is bizonytalan abban, gyermeke belenyalt vagy beleivott-e valamibe, az első tünetek megjelenéséig általában az orvosok is tanácstalanok – mondta Póta György, a házi gyermekorvosok egyesületének elnöke. Ilyen esetekben a biztonság kedvéért érdemes feltárcsázni a budapesti Heim Pál Gyermekkorház toxikológiáját, tanácsot kérni, okozhat-e súlyos tüneteket az a szer, ami a kisgyermek szájába került. Viszont, ha a mérgezés egyértelmű, sürgősen orvoshoz kell fordulni, mentőt hívni.

Ha a gyermek elesett, a legfontosabb azt tisztázni, hogyan és milyen erővel történt a zuhanás, beüthette-e a fejét. A kisbabáknak még nagyon sérülékeny a koponyacsontjuk, könnyen előfordulhat koponyarepedés, amely súlyos következményekkel járhat. Annak megállapítására, hogy fennáll-e komoly sérülés, mindenképpen szükséges röntgenvizsgálatot végezni.

Póta György a lázas állapotokról is hosszabban beszélt,  hangsúlyozta, már megdőlt az a régi nézet, amely szerint minden esetben azonnal szükséges a csillapítás. A láz csupán a betegség tünete, reakció a szervezet részéről, ami segít a gyulladás legyőzésében. Abban az esetben azonban, ha a kicsi nagyon nyűgös, fáj valamije, mindenképpen javasolt a lázcsillapítás, a gyógyszer beadása sokat javíthat a gyerek közérzetén. Magas láz a pici gyermekeknél akár duplájára növelheti a pulzus- és légzésszámot, ami a szívnek nagyon megerőltető lehet.

A fertőzések kapcsán elmondta, a felnőttek és gyermekek is minden nap találkoznak kórokozókkal, ennek ellenére téves az a nézet, hogy mindegyik fertőzést okoz. Mint ahogyan az a közhiedelem is, amely szerint az egészséges immunrendszer kialakulása érdekében minden gyermeknek minimum évi egy kiló koszt meg kell ennie.

A szülőknek arra is nagyon oda kell figyelniük, hogy a gyerekek minél gyakrabban mossanak kezet. Bár általában a tömegközlekedésen sem a kapaszkodót nyalják meg, gyakran veszik szájukba a kezüket, így kerülnek a kórokozók a szervezetükbe - emelte ki a doktor.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Illyés Tibor

Ötös - Bódy Gergővel
2020. február 11., kedd 10:00