„Klubrádió
Esti gyors

Bébiszitter helyett okostelefon

5/12/2019 13:20

| Szerző: Klubrádió

Vigyázni kellene a kütyüvilággal. Az óvodáskorban elkövetett szülői hibák következményei sokszor csak akkor látszanak, amikor a gyerek már kamaszodik.

2019. december 04. Esti gyors - részlet 19.12.04. Gyurkó Szilvia
04:21
00:00

Minden ötödik óvodásnak van már okostelefonja, és a negyven százalékuk internetezik naponta több mint egy órát. Szakemberek szerint ilyen korban még kifejezetten káros, ha a gyerek szórakozását, játékát az online terekbe irányítjuk. Persze egy telefon olcsóbb, mint egy bébiszitter.

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, az amerikai gyermekorvosok szervezetének megállapításait idézte az Esti gyorsban, melyek szerint 3 éves kor alatt egyáltalán nem kellene a gyereknek találkoznia a digitális világgal, 6 éves kor alatt pedig csak szülői irányítással. A kicsik technikailag már tudhatják kezelni a kütyüket, de érzelmileg, lelkileg még nem állnak készen az azokon található tartalmak befogadására és kezelésére. A szülők nagy része pedig még arra is lusta, hogy az egyébként rendelkezésre álló szűrőprogramokat telepítse.

Lerövidül a gyerekkor – állítják sokan. Ám nem ez a lényeg, hanem az, hogy megváltozik a minősége, nehéz helyzetbe hozva ezzel a pedagógusokat. Nekik ugyanis a virtuális világhoz hasonlóan érdekesnek, izgalmasnak, gyorsnak kellene lenniük a gyerek elvárásai szerint, ami nyilván nem lehetséges. Közben a gyerek nem tanulja meg, hogyan tűrje a stresszt, hogyan unatkozzék - amire később nagy szüksége lenne -, mert rögtön előkaphatja a kütyüjét.

Gyurkó Szilvia hangsúlyozta, hogy az óvodáskor a gyerek számára a mintakövetés időszaka. Sokszor látni, hogy anyuka bőszen telefonál, amikor a csemetéért megy az oviba, legfeljebb noszogatja, hogy öltözzön már. Ez a szülői viselkedés tévútra viszi a gyereket, a következmények pedig nem azonnal, hanem többnyire csak kamaszkorban látszanak, amikor már késő.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2019.12.04. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor