„Támogassa
Megbeszéljük...

Mazsihisz: Orbán válaszra sem méltatott fajkeveredéses beszéde óta

5/09/2022 16:31

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Orbán Viktor tusványosi beszéde után – amelyben faji keveredésről is beszélt – megbeszélést kezdeményezett a miniszterelnökkel Heisler András, erre azonban nem kapott választ. A Mazsihisz elnöke a Mi Hazánk Horthy-szobrának avatását rossz üzenetű performansznak tartja, és megjegyezte, a szervezet jogászai vizsgálják, hogy az eset lehet-e alaptörvény-ellenes.

2022. szeptember 05. Megbeszéljük - részlet 22.09.05. Heisler András
13:14
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Mazsihisz és a Momentum is tiltakozott az ellen, hogy a szélsőjobboldali Mi Hazánk képviselője, Dúró Dóra országgyűlési alelnök Horthy-szobrot állított parlamenti dolgozószobájában.

Heisler András akkor kijelentette: Magyarországon sem az Országgyűlés hivatali helyiségeiben, sem máshol nincs helye egy olyan ember szobrának, akinek a regnálása alatt emberek százezreit fosztották meg alapvető emberi jogaiktól, aki százezrek tragikus haláláért felelős, és aki az ország történetének egyik legnagyobb katasztrófájába kormányozta hazánkat.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a Megbeszéljük hétfői műsorában azt mondta, rendkívüli módon hiányolja nemcsak az ellenzéki, hanem a kormánypártok állásfoglalását is a szoborállítással kapcsolatban. Heisler szerint a pártok mellett az egyházaknak is el kellene ítélniük azt, hogy Horthy Miklósnak szobrot állítanak a Parlamentben. Annak nem tulajdonít különösebb jelentőséget, hogy hogyan rendezik be Dúró Dóra irodáját, inkább arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mi Hazánk szoboravató performansza, hogy ilyenre a Parlamentben egyáltalán sor kerülhetett, egyszerűen provokáció, amelynek nagyon rossz üzenete van.

Leszögezte, a Mazsihisz álláspontja szerint Dúró Dóra parlamenti irodája semmiképpen sem magánterület. Utalt Schweitzer Gábor jogtudós álláspontjára, aki szerint a Horthy-szobor elhelyezése demokrácia- és alaptörvényellenes. A szövetség szakemberei, jogászai ebből a szemszögből vizsgálják az esetet.

Kitért arra is, hogy már korábban, Orbán Viktor tusványosi beszéde kapcsán – amelyben faji keveredésről is beszélt a miniszterelnök – megbeszélést kezdeményezett a kormányfővel, erre azonban nem kapott választ. Ezt semmiképpen sem tartja elegánsnak, és meglepetést okozna számára, ha bárminemű visszajelzést kapna.

A Centropa budapesti rendezvénye
 
Heisler András, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Heisler Andrással
2022.09.05., hétfő 16:15
Riporter: Bolgár György