„Klubrádió
Esti gyors

Márki-Zay: Nem tudta eltüntetni a nyomait az önkormányzat támadója

20/07/2020 21:30

| Szerző: Klubrádió

Szintet léptek a hódmezővásárhelyi önkormányzati vezetés politikai ellenfelei. Informatikai módszerekkel is támadnak, nem először, de most sikerült megtalálni a behatoló nyomait – mondta Márki Zay Péter polgármester. Az ügyészség az egyik önkormányzati cég volt vezetőjét, ifjabb Rapcsák Andrást vádolja, aki a város korábbi fideszes vezetőjének fia. Márki-Zay arról is beszélt, a naivitás és illúzió szavakat is beleszőve mondanivalójába, mennyi esélyt ad a Fidesszel való együttműködésre.

2020. július 20. Esti gyors-részlet/Interjú, Márki-Zay Péter 2020.07.20.
06:16
00:00

Eddig is minden módon megkísérelték politikai ellenfeleik ellehetetleníteni a hódmezővásárhelyi önkormányzat munkáját, de most úgy tűnik szintet léptek. és már akár hackertámadással is próbálkoznak – mondta Márki-Zay Péter polgármester. A Fidesz-kormányzat ellenzékéhez tartozó, országosan is ismert jobboldali politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Szegedi Járási Ügyészség információs rendszer és adat megsértésének bűntette miatt vádat emelt ifjabb Rapcsák András, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő (HVSZ) Zrt. korábbi vezetője ellen.

A Hódpress hírportál szerint a Csongrád megyei település önkormányzatának informatikai rendszerét összesen négy alkalommal érte hackertámadás 2018 októberében, kétszer márciusában és júliusában. A Hódpress úgy tudja, hogy az egyik támadás tönkre is tette az összes adatot, de biztonsági mentésekből sikerült helyreállítani.

 
Márki-Zay Péter
Hódmezővásárhely polgármestere Forrás: Facebook
 

Márki-Zay Péter a Klubrádióban azt mondta, tavaly több hackertámadás is érte a város informatikai rendszerét, márciusban egy zsarolóvírussal támadták a város informatikai rendszerét, aminek nyolcnapos leállás és óriási adatvesztés lett a következménye. Akkor nem találták meg az elkövetőt, mert el tudta tüntetni a nyomait. Később épp azért sikerült meghatározni a támadás kiindulópontját, mert a behatolónak erre nem volt ideje, a rendszerkezelők még időben leválasztották az internetről a megtámadott gépet. A feljelentést azonban nem az önkormányzat tette meg, hanem a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hivatalból.

A Hódpress szerint a 2018-as hackertámadásokkal kapcsolatban a HVSZ Zrt. akkori vezetése tagadta, hogy közük lett volna a behatolásokhoz, és pengeváltás is történt a mostani városvezetés, valamint ifjabb Rapcsák András fia között. Az hackertámadással vádolt városi cégvezető Hódmezővásárhely néhai fideszes polgármesterének, a várost 1990 és 2002 között irányító Rapcsák Andrásnak a fia. Márki-Zy Péter azt mondta, a mostani vádemeléssel kapcsolatban még nem hallotta nyilatkozni ifjabb Rapcsák Andrást.

Márki Zay Péter arról is beszélt, hogyan látja a városban a jelenlegi városvezetés fideszes ellenzéke közti együttműködés jövőjét. Szerinte, ha bebizonyosodik, hogy a több éves letöltendő szabadságvesztéssel büntethető kibertámadást egy Fideszhez köthető személy követte el, akkor naivitás lenne azt várni, hogy ő majd barátilag együttműködik Hódmezővásárhely korrupcióellenes vezetésével. „Ezt talán még én is illúziónak érzem”– fogalmazott.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Márki-Zay Péterrel
2020. július 20., hétfő 18.35
riporter: Dési János