„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nem tetszik Márki-Zaynak, hogy Karácsony hárítja a miniszterelnök-jelöltséget

13/07/2020 17:00

| Szerző: Klubrádió

Az persze érthető, hogy Karácsony Gergelynek főpolgármesterként jelenleg Budapesttel kell foglalkoznia, de így sem kellett volna eltolnia magától az ellenzéki kormányfő-jelöltség lehetőségét – véli Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere. Reméli, jövőre még változik a helyzet.

2020. július 13. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Márki-Zay Péter 2020.07.13.
12:20
00:00

Nem tartja helyesnek, hogy Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, nem vállalja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltséget – mondta Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere. A politikus szerint abban ugyan teljesen igaza van Karácsonynak, hogy most Budapesttel kell foglalkoznia, ugyanakkor azt reméli, egy év múlva, amikor a közös ellenzéki jelöltek megtalálásához szükséges előválasztás esedékes lesz, sok minden változik még a főpolgármester nyilatkozatához képest.

Márki-Zay Péter korábban azt mondta, Karácsonyt tartja a legalkalmasabbnak ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek, de ha a főpolgármester ezt nem vállalná, akkor ő hajlandó lenne rá, és elindulna a 2021-es előválasztáson. Erről most annyit mondott, nincsenek egyéni ambíciói, ő csak azt szeretné, ha a gyermekei Magyarországon találnák meg a jövőjüket. Önmagában is hisz, de azt fogja nézni, az érdekli, ki az aki meg tudja nyerni a 2022-es választást a Fidesszel szemben. Hangsúlyozta azonban, a 2022-es országgyűlési választási kampány előtt nem az lesz a kérdés, hogy kit koronázzanak királlyá maguk közül, hanem hogy kit küldjenek a vágóhídra, de legalábbis a Fidesz támadásainak kereszttűzésbe, és persze az, hogy ki tudja megszabadítani az országot a korrupciótól.

A Momentum tüntetése Budapesten
 
Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester MTI Fotó: Balogh Zoltán
 

Szerinte jelenleg az ellenzék eléggé rossz állapotban van, továbbra is reális veszély, hogy az ellenzék önmaga hiúsítja meg a Fidesz leváltását, ahogy a pártok önzése miatt ez már többször elmaradt. Nem csak az önzés, hanem az árulók is nehezíthetik a feladatot, akik ahogy korábban, most is ott vannak az ellenzék soraiban. Ezen kívül az ellenzék erejét gyengítheti, mondta Márki-Zay, hogy a Fidesznek számos emberről lehetnek aktái, akár titkos videofelvételei, amivel rábírhatja őket, hogy álljanak az ő szolgálatába.

A kormánypártnak szinte minden eszköze megvan arra, hogy még az ellenzéki pártokban is érvényesítse az akaratát – hangsúlyozta. És ezt igaznak tartja az ellenzéki, illetve független sajtóra is, amelynek jelentős részében bírnak tulajdonnal Fidesz-közeli körök, miközben a Fidesz az elmúlt tíz évben, saját birodalmának kiépítésével párhuzamosan az ellenzéket megfosztotta anyagi forrásaitól. Ezzel együtt is azt reméli, az ellenzék megtanulta a leckét, amit mutat, hogy most mindenki arról beszél, a következő országgyűlési választáson közös jelölt kell mind a 106 egyéni kerületbe – mondta Mátki-Zay.

Hódmezővásárhely polgármestere a Klubrádiónak arról is beszélt, elhiszi, hogy amint azt Karácsony pár hete mondta, a Fidesztől azt üzenték neki, ne vállalja a miniszterelnök-jelöltséget, cserébe pedig azzal biztatták, hogy a kérés teljesítése esetén a kormánypárt hozzáállása megváltozik a fővároshoz. Ez az a fajta zsarolás, amivel – ha nem is a miniszterelnök-jelöltség kapcsán – a Fidesz nem csak Budapest, hanem más településeken is élt.

Márki-Zay szerint azonban ebben a kérdésben ő Botka Lászlóra, Szeged régi, kipróbált ellenzéki polgármesterére hallgat, aki úgy véli, a Fidesszel való együttműködéstől nem lehet egy ellenzéki vezetésű város érdeke, attól nem lesz jobb a helyzete. Attól, hogy egy polgármester meghunyászkodik, a Fidesz nem fogja fejleszteni a települést, az ugyanis így sem lenne neki jó befektetés, hiszen le akarja cserélni az ottani polgármestert, és ezért zsarolni akarja az ottani lakosokat. Annyi történhet legfeljebb, hogy a település elkerüli a direkt tönkretételt. Azok tehát, akiket a polgárok ellenzékiként választottak meg, jobban teszik, ha továbbra is azok maradnak, ebből a pozícióból tisztességesen nem lehet visszavonulni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Márki-Zay Péterrel
2020. július 13., hétfő 16.15
riporter: Szénási Sándor