„Klubrádió
Hetes Stúdió

Magyarországnak nincs kormánya, csak egy mindent uraló politikai kommandója – Rózsa Péter jegyzete

17/12/2022 15:02

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

"Itt csak az rúg labdába, aki a Fidesz által értelmezett haza szolgája. De sokan vagyunk, akik nem adjuk fel a normalitást, csak ezt egyre szűkebb körben, barátok, családtagok között, szinte már csak egy-egy lakásba visszaszorulva élhetjük meg."

2022. december 17. Hetes Stúdió-részlet (2022.12.17. Rózsa Péter jegyzete)
01:50
00:00

Magyarországnak nincs kormánya. Van egy mindent uraló politikai kommandója, ami kézbe kapta a hatalmat... de mikor is? Nézzük: 2002 tavasz, a Fidesz elveszíti a parlamenti választást, ellenzékbe szorul. Vezére ezt nem ismert el, ki is mondja: "A haza nem lehet ellenzékben". Orbitális marhaság, mert akkor előtte az ellenzékben lévő baloldali és más pártok jelentették volna a hazát, és a Fidesz talán hazátlan volt...? De mit sem számít a logika a politikai beszédben, jól hat, érti, aki akarja, és úgy is érti, ahogy a vezér akarja.

Tehát a Fidesz sem volt ellenzékben, amikor bár nem kormányzott, a vezére szerint akkor is ez a párt jelentette a hazát. Lényegében e fogalmi szűkítéssel előrevetítette, ha ismét kormányra jut, akkor marad e szűken vett hazafogalom mellett. Ezért nem is tekinti közé valónak sem a politikai, sem a civil ellenzéket, sem senkit, aki nem szolgálja közvetlenül magát e csoportosulást. A trafikmutyival színre is lépett ezen országcsonkítással, mert azt üzente, hogy itt csak az rúg labdába, aki a Fidesz által értelmezett haza szolgája.

Tusványos - Orbán Viktor előadása
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Ezért mondom, hogy ez nem kormány, amelyiknek normális esetben az egész országot, a társadalom minden tagját képviselnie kell, érdekében dolgoznia és nem valamelyik ellen. Ja, hogy ki beszél itt már normális országról? Sokan vagyunk, akik nem adjuk fel a normalitást, csak ezt egyre szűkebb körben, barátok, családtagok között, szinte már csak egy-egy lakásba visszaszorulva élhetjük meg. De legalább ott elmondhatjuk, hogy miénk a tér, még ha egyre kisebb is. Mert tudjuk, akkor is, csak azért is ez is a haza része.

Rózsa Péter jegyzete a Hetes Stúdió 2022. december 17-i adásában hangzott el. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd