„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Kunetz: Hülyeség a kormány matekozása a koronavírusos halálozási adatokkal

28/04/2021 16:16

| Szerző: Klubrádió/szg

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy „az EU-s átlag alatt, a középmezőnyben” van Magyarország koronavírusos halálozásokban. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint viszont hülyeség vagy hazugság a kormány „matekozása” ezekkel a számokkal, hiszen Kásler Miklós miniszter tavalyi rendelete szerint ha a covid miatt meghaltaknak más krónikus betegségük volt, ami halálhoz vezethetett volna, akkor kötelező abba a betegségcsoportba beírni őket, és a covidot csak kísérőbetegségként feltüntetni. Beszélt arról is, hogy nem ítéli el azokat, akik egy év „fogság” után kimentek a teraszokra, mert nem tudják, hogy milyen állapotok vannak a kórházakban és mit kockáztatnak, hiszen a kormány nem tájékoztatja őket.

2021. április 28. Reggeli személy / részlet, Kunetz Zsombor (21.04.28.)
21:44
00:00

Amikor Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn a Parlamentben a jobbikos Jakab Péter arról kérdezte, hogy a koronavírusos halálozási adatokat nézve világviszonylatban milyen rosszul állunk, azt mondta: „Mindenkinek elérhető az EU-s adatszolgáltatás. Láthatják a mai jelentésből is, hogy Magyarország az EU-s átlag alatt van a középmezőnyben”. Ehhez képest a Worldometer által összegyűjtött hivatalos adatok alapján Magyarország világelső az egymillió lakosra jutó covid-halálozásokban. (Tegyük hozzá, Orbán Viktor is mást mondott még tavaly szeptemberben, akkor úgy fogalmazott: „Én a halálozások számát nézem elsősorban. Tehát a védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri.”)

A Szabad Európa márciusi, alapos cikkében vizsgálta meg, miért áll Magyarország ilyen rosszul covid-halálozásban. Mint írták, a protokollok nem változtak a járvány egy éve alatt. Ugyanilyen módszertanok mellett szerepelt Magyarország eleinte a lista végén, majd ugyanilyen módszertanok mellett küzdötte föl (le) magát a második-harmadik hullám idején. Ebben az összefoglalóban szerepel Kásler Miklós rendelete is, amely így fogalmaz: 
„Amennyiben az elhunyt kórtörténetében olyan krónikus betegség vagy állapot szerepel, mely önmagában is halálhoz vezethetett volna, akkor kérjük a Halottvizsgálati Bizonyítvány 25. I. pontjában az ismert krónikus betegségeket és azok akut szövődményeit feltüntetni, és a Covid-19 fertőzés tényét, koronavírus-fertőzés tényét a 25. II., 'Kísérő betegségek vagy állapotok, melyek az alapbetegségtől függetlenek, de hozzájárulhattak a halálhoz' című pontban feltüntetni.”

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint azért hülyeség vagy hazugság a kormány „matekozása” a koronavírus halottaival, mert tavaly Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter körbeküldött egy utasítást, amelynek alapján ha a covid miatt meghaltaknak más krónikus betegségük volt, ami halálhoz vezethetett volna, akkor kötelező abba a betegségcsoportba beírni őket, és a covidot csak kísérőbetegségként feltüntetni. Tehát szerinte a halottak száma még több is lehet, mint 27 ezer.

Beszélt arról is, hogy tökéletesen megérti azokat az embereket, akik egy év „fogság” után kimentek a teraszokra a hétvégén. Azért nem ítéli el őket, mert nem tudják, mi történik a kórházakban, a kormányuk nem tájékoztatja őket. Nincsenek tisztában azzal, hogy mit kockáztatnak azok, akik a KESMA-ból és egyéb „szennylapokból” tájékozódnak – tette hozzá. De még független forrásokból is nehéz korrekt képet kapni, mert az adatokon ott ül a kormány. Párhuzamba állította ezt egy 35 évvel ezelőtti katasztrófával (Csernobillal), és ironikusan megjegyezte: ebből akár még május 1-jei felvonulás is lehet.

A „nem tudomra” nem lehetett volna nyitni, a szakértő biztos, hogy nem most és nem így nyitott volna. Megérti, hogy sokan alig várták, hogy kinyithassanak és bevételhez jussanak, de ez is a kormány felelőssége, hiszen például a német munkahelyvédelmi támogatások megcsúfolása volt, amit a vendéglátóhelyeknek adtak, értelmezhetetlenül kevés. Jelezte, nem is azzal volt problémája, hogy a teraszokon egy-egy asztaltársaság ült, hanem a tömeggel. 

dr. Kunetz Zsombor
 
Kunetz Zsombor
 

Hangsúlyozta: tesztelni kellene, Ausztriát említette példaként, ahol heti négy ingyenes teszt jár egy lakosnak. Továbbá meg kellene mérni, hogy például a kínai vakcinánál hogy alakul az antitestek száma. A kevés információ miatt az is lehet, hogy a szervezet egyszerűen csak később építi fel az immunválaszt, akár egy hónap elteltével, de ezt nem tudjuk, mert „a kormányban se tudományos szemléletű ember nincsen, se olyan, aki két egyenletet tudna értelmezni”. Ha már a kormány olyan jó a kommunikációban – tette hozzá –, akkor a kínai vakcina esetében mondhatják, hogy mindenkinek ajánlják, de lehetővé kellene tenni, hogy aki igényli, annál megmérjék az ellenanyag-szintet. Ha nem elég, akkor se kell kétségbe esni, amennyiben a tudományos eredmények igazolják, akkor lehet harmadik oltást adni vagy akár másik vakcinából még egyet – tette hozzá. Zárt térben az FFP2-es maszkok kötelező használatát is előírná a szakértő.

Kunetz Zsombor a kormány sok vitát kiváltott táblázatáról is beszélt, amely szerinte csak arra alkalmas, hogy hiteltelenítse a nyugati vakcinákat és reklámozza a kínait meg az oroszt. Egyébként úgy látja, a kormányzati kommunikáció csak az oltásellenesek alá adja a lovat. Erről bővebben a 444-en megjelenő blogjában írt. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. április 28., szerda 09:05
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert