„Támogassa
Hetes Stúdió

Korlátlan bizalmat a kormánynak? - A Hetes stúdió előzetese

21/03/2020 09:49

| Szerző: Klubrádió

Miért kellenek katonák az utcára, működik-e a távtanítás, hová lett a "fenyegető menekültáradat"? Mire ébreszt rá bennünket a koronavírus? Íme a műsor ajánlója.

2020. március 21. Hetes stúdió - részlet 20.03.21. Ajánló
02:48
00:00

- Vajon rászolgált-e a korlátlan bizalomara a korlátlan felhatalmazást kérő kormány? A jövő heti parlamenti ülésen ugyanis a koronavírus járvány miatt – meghatározatlan időre – felhatalmazást kér az Orbán-kormány, hogy rendeleti úton irányíthassa az országot, katonákat vezényelhessen a legfontosabbnak kikiáltott cégek élére no meg az utcára, felfüggessze az időközi választásokat és a népszavazásokat, elhallgathasson mindenkit, akikre rásütik a rémhírterjesztés bélyegét. Egy ilyen helyzetben vajon hogy tud dönteni az ellenzék, igennel vagy nemmel szavazzon erre a törvényre? Erről megkérdezzük Molnár Zsoltot, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista tagját.

- Meg lehet-e tanulni tanítani és tanulni egyetlen hét alatt? Vajon hogyan küzdöttek meg a tanárok és a diákok ezzel a váratlan helyzettel, amikor teljesült minden diák álma, az iskolákat bezárták. Azonban a digitális szép új világunkban még sincs menekvés a tanulás elől: a fránya tanárok interneten, Skype-on, whatsappon, viberen és még ki tudja hányféle módon tudnak tanítani és számon kérni. A digitális Krétát már megszoktuk és használjuk, de vajon hogyan vizsgáztak a gyakorlatban a diákok és a tanárok? Ennek járt után a néhány Buda-környéki iskolában Bencsik Gyula kollégánk.

- Mi történt azokkal a menekültekkel, akiknek a rémével még két hete fenyegetett bennünket Recep Tayip Erdogan török elnök, no meg itthon az állami média? Hová tűntek a menekültek a török-görög határról? Visszafordultak vagy csak a koronavírus válság hírei egyszerűen elsöpörték őket a hazai és az európai médiatérből? Valóban igaz-e a hír, amit róluk terjesztenek, hogy ők is terjesztik a koronavírust? És vajon mi vár Európára, ha Afrikában is kitör a járvány, ahol végképp nincs felkészülve az egészségügy (már ahol van ilyen) egy újabb járvány kezelésére? Erről megkérdezzük Simon Ernőt, a UNHCR, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának budapesti szóvivőjét.

- És ha ENSZ, vajon mit tanácsol WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének magyarországi irodavezetője a magyar járványügyi szakembereknek? Egyáltalán, milyen napi kapcsolatban állnak és számíthat-e Magyarország a WHO hathatós támogatására? Egyebek mellett ezekről az ügyekről kérdezte Csernyánszky Judit kolléganőnk Ledia Lazarit, az Egészségügyi Világszervezet budapesti képviseltének albán származású vezetőjét.

- És végül a 7-es stúdió második felében a megszokott újságíró-klub helyett egy teljes órát szentelünk a koronavírussal kapcsolatos tudnivalóknak, a vendégünk _ persze szigorúan csak telefonon – dr. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos, az OTH egykori elnöke lesz, aki egyébként nemcsak a járványügyben számít szaktekintélynek, hanem egyben a légzőszervi megbetegedések szakértője is. A műsor második felében várjuk az önök hívásait szombaton élőben (vasárnap az ismétlés idején már ne telefonáljanak) élőben a Klubrádió közismert számain: a 387-8452 és a 387-8453-as telefonon, sms-t pedig az adás ideje alatt a 06-30-30-30953-as számra küldhetnek.

Az ajánlót a fenti lejátszóra kattintva meg is hallgathatja. Kiemelt kép: MTI, Czeglédi Zsolt.

Hetes stúdió
2020.03.21.15:00
Műsorvezető: Hardy Mihály