„Támogassa
Megbeszéljük...

Kirúgott OMSZ-vezetők ügye: "Tudósként meg kellett szólalnunk"

24/08/2022 22:24

| Szerző: Klubrádió/szg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek eltávolítása ellen tiltakozó Stádium 28 Kör ügyvivője, Bazsa György kémikus szerint a tudomány szellemisége érdekében kellett megszólalniuk, mert azt érzékelték, hogy itt a tudomány eredményeit nem korrektül vették figyelembe. A debreceni egyetem volt rektora szerint a vizsgálatból majd kiderül, hogy „ez szakmailag megalapozottan végzett tevékenység volt”, de a következmények már nem szakmai alapon születtek. 

2022. augusztus 24. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Bazsa György - 2022.08.24.
11:01
00:00

A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból álló Stádium 28 Kör felháborodott és tiltakozik az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek elbocsátása miatt, különösen azért, mert az intézmény vezetőit az MTA egy miniszterré avanzsáló rendes tagja, Palkovics László mentette fel. Úgy látják, Palkovics méltatlanná vált a tudomány eszményéhez.

Bazsa Györgyöt, a debreceni egyetem volt rektorát és természettudományi karának dékánját, az MTA doktorát, a Stádium 28 kör ügyvivőjét kérdeztük erről a Megbeszéljük adásában. Közölte: a tudomány szellemisége érdekében és alapján vélték úgy, hogy meg kell szólalniuk, mert azt érzékelték, hogy itt a tudomány (lehetséges) eredményeit nem korrektül, nem tárgyilagosan vették figyelembe. Jelezte, ő nem meteorológus, de az elég egyértelmű, hogy a meteorológia nem tud olyan biztos kijelentéseket tenni, mint mondjuk a csillagászat, ahol a bolygómozgás, a csillagok járása, a napfelkelte pontosan számítható, előrejelezhető. Az időjárás, hőmérséklet, a csapadék, a szélviszonyok viszont csak bizonyos valószínűséggel (ami persze lehet nagyon magas is). Augusztus elején például nyugodtan lehetett mondani, hogy itt napsütés lesz még napokig, de az említett esetben az előrejelzés csak 75 százalék körüli pontosságú volt

Példaként említette, hogy a Forma-1-es versenyeken sokszor bejátsszák a képernyőt illetve a rádióadásokat, hogy 5-10-15 percen belül várható-e eső, és ennek alapján kell-e kereket cserélni, ám nekik se jön össze mindig.

Megismételte, hogy a meteorológiai előrejelzések valószínűséget jelentenek, ezt tudomásul kell venni, így kell kezelni, nem lehet abszolút egyértelmű következtetést várni a meteorológusoktól az esetek többségében. Ez nem unikális a tudományban, hiszen például az infláció, a gazdasági növekedés vagy a covid terjedése is ilyen bizonytalansággal becsülhető csak meg. Ugyanakkor nagyon fontos, megpróbálják megtenni és lehet eltérés a százalékokból egyik vagy másik irányba is. Ez adott esetben a tudomány szellemisége.

Biztos benne, hogy a bizottság, amelyet az akadémia elnöke most felkért, csak a meteorológiai szolgálat szakmai munkájával foglalkozik, az ügy egyéb vetületeivel nem, azoknak megvan a felelősük, az operatív törzs. Bazsa György közölte: nagyon tárgyilagos vizsgálatot vár. Megjegyezte, hogy a volt OMSZ-elnök, Radics Kornélia a Meteorológiai Világszervezet elnöke, és ez olyan tudást, tapasztalatot jelent, amit nem lehet elérni protekcióval. Kiváló szakemberek végezték és végzik az OMSZ-nél a munkát, és nyilván azért is álltak ki a vezetőik mellett, mert tudják, hogy biztos szakmai hátterű vezetésük volt.

Szerinte a vizsgálatból majd kiderül, hogy „ez szakmailag megalapozottan végzett tevékenység volt”, aztán a következmények már nem szakmai alapon születtek. Azt viszont nem hiszi, hogy visszakaphatják a beosztásukat a leváltott vezetők, de meg kellett szólalniuk az OMSZ osztályvezetőinek, az Akadémiai Dolgozók Fórumának és nekik is, mert különben, ha csendben maradnak, nem képviselik a tudomány szempontjait, nem végzik jól a dolgukat.

Hangsúlyozta, nem politikai értelemben nyilvánultak meg, akármilyen kormány lenne, a tudomány képviselőinek meg kell szólalniuk. Ez benne van a mentalitásukban és a tudomány lényegében, hogy el kell mondaniuk kell az igazukat, függetlenül a lehetőségeiktől és a következményektől.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: OMSZ/Facebook 

Megbeszéljük...
2022. augusztus 24., szerda 17:15
Műsorvezető: Bolgár György