„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Kicsit drága, kicsit csálé, de a miénk

31/07/2019 14:29

| Szerző: Klubrádió

Elmondhatjuk immár: van magyar vasúti személykocsi. Az első húsz forgalomba áll, várhatóan nemzetközi vonalakon.

2019. július 31. Élőben a városból - részlet 19.07.31. Magyarics Zoltán
11:06
00:00

Bemutatták a Szolnokon gyártott IC+ vasúti kocsik első sorozatának utolsó darabját is, így 20 ilyen vagon közlekedhet már a vasutakon. Ránézésre tetszetős, de az avatott szem felfedezi az illesztési, összerakási és egyéb hibákat. Ennek a sorozatnak tavaly decemberre kellett volna elkészülnie. A következő körben az ígéret szerint még 70-et gyártanak, a távlati cél pedig az, hogy 2023-ig 300 új személyszállító IC-kocsit kapjon a MÁV.

Magyarics Zoltán, a regionalbahn.hu szerkesztője elmondta, hogy a magyar vasúttársaságnak mintegy 2000 személyszállító járműve van, egy részük igen rossz állapotban, azért valóban szükséges a flotta megújítása. Már csak azért is, mert a külföldi társaságok - elsősorban a német vasút - nagyon szigorúak, és villámgyorsan kitiltják a rossz állapotú szerelvényeket a saját pályájukról. Emiatt a most beszerzett új IC-vagonok elsősorban a nemzetközi forgalomban fognak közlekedni.

A Szolnokon gyártott járművek ára 465 millió forint, ami körülbelül 100 millióval több a reális, illetve elfogadható árnál. Hogy ez mennyire sok, azt nehéz megítélni, mert itt volt egy fejlesztési költség, a gyárnál egy átalakítási költség, azt nem lehet igazán tudni, hogy ezt hány kocsira osztották le, csak az első sorozatra, vagy összesre. Az új vagonok forgalomba állítását mindenesetre politikai kampánycélokra jól lehet használni így az önkormányzati választások előtt nem sokkal, s mint tudjuk, ilyenkor a pénz kevésbé számít.

Nagyjából ugyanilyen célt szolgálhat néhány rettenetesen rossz állapotban lévő állomás „felújítása” is, mint például Zugló, Kőbánya alsó, vagy Kőbánya-Kispest. Ezeken a helyeken 30-40 éves karbantartási lemaradást kellene bepótolni, de többnyire csak némi festésre, javítgatásra futja az időből és a pénzből.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mészáros János.

Élőben a városból
2019.07.31. 13:00
Műsorvezető: Fábián László