„Klubrádió
Reggeli gyors

DK: kérdezzük meg az embereket, akarnak-e kisvasutat!

10/07/2019 13:21

| Szerző: Klubrádió

Meg kellene kérdezni a magyar embereket, hogy örülnek-e a felcsúti kisvasút meghosszabbításának, mert a 12 milliárd forintnak, amit erre fordít a kormány, lenne sokkal jobb helye is a kis falvakban – mondta Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció (DK) székesfehérvári önkormányzati képviselője.

2019. július 10. Reggeli gyors / részlet, Ráczné Földi Judit (19.07.10.)
04:24
00:00

A felcsúti kisvasút most hat kilométeres vonalát a tervek szerint meghosszabbítják mindkét irányba, annak ellenére, hogy vannak olyan napok, amikor egyetlenegy utasa sincs. Gergely Zsófia, a hvg.hu újságírója megtudta egy kormányzati előterjesztésből, hogy más vonalakat is felújítanának 12 milliárd forintért.

Erről kérdeztük Ráczné Földi Juditot; a DK székesfehérvári önkormányzati képviselője azt mondta: a miniszterelnök már belengette négy évvel ezelőtt, hogy csak azért is meghosszabbítja Bicskéig a kisvasutat. Akkor még azt hitték, hogy ez dac és erőfitogtatás, de nem, attól sem riad vissza, hogy 12 milliárd forint közpénzt pumpáljon bele.

 
A Vál-völgyi kisvasút felcsúti állomása (forrás: wikipedia)
 


Szerinte „nettó hazugság” az utasszám, amit bemondtak, és meg kellene kérdezni a magyar embereket, hogy örülnek-e a kisvasútnak. Arról is beszélt, hogy két hete volt Felcsúton egy francia forgatócsoporttal, akik csak azért jöttek Magyarországra, hogy megnézzék, mennyi „elképesztő pofátlanság” történik ebben az országban, ahol az uniós forrásokat is a miniszterelnök hobbijára költik.

Nem erre lenne szükség 12 milliárd forintból, ha vidéki turizmust akar fejleszteni a miniszterelnök, „amit az uniónak hazudott”, akkor nagyon sok olyan kis falu van, ahol jó helyen lenne ez a pénz – mondta Ráczné Földi Judit.

A hvg cikkében részletezi: a 12 milliárd forint a kisvasút-fejlesztés második ütemét jelenti, és két év alatt költenék el, az előterjesztésben viszont szerepel az is, hogy a harmadik ütemben hosszabbítanák meg a Vál-völgyi (leginkább csak felcsútiként emlegetett) kisvasutat az egyik irányból Bicskéig, a másikból Lovasberényig – éppen, ahogy a miniszterelnök mondta.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors 
2019.07.09. 07:20 
Műsorvezető: Rózsa Péter