„Klubrádió
Esti gyors

Kemény ellenfélnek ment neki Orbán

5/08/2019 21:02

| Szerző: Klubrádió

A világ egyik legjobban kormányzott országát kritizálja a magyar miniszterelnök, azt a Finnországot, amely ráadásul az EU soros elnöke.

2019. augusztus 05. Esti gyors - részlet 19.08.05. Balázs Péter
04:40
00:00

A finnekkel valószínűleg kár volt ujjat húzni, kemény tárgyalópartnerek, nem szoktak engedni, megalkuvást nem ismernek – mondta el Balázs Péter egykori külügyminiszter, volt uniós biztos. A magyar megjegyzésekre már a finn miniszterelnök is reagált. Kilátásba helyezte, hogy a jogállamot megsértők cselekedetei hatással lesznek a támogatások elosztására.

Érthetetlen, hogy Orbán miért ment neki a világ egyik legjobban kormányzott országának, éppen akkor, amikor az az Európai Unió soros elnöke. Ráadásul ez nem egy szokásos elnökségi ciklus, hiszen az Európai Parlament épp csak megalakult, még nem működik a normális fordulatszámon, az Európai Bizottság tagjai most fognak cserélődni, egyedül az állam- és kormányfők tanácsa „üzemel” a legfőbb intézmények közül.

Hamarosan napirendre kerül a 7-es cikk szerinti eljárás folytatása, és készül a hosszú távú költségvetés. Azt Finnország persze egyedül nem tudja eldönteni, hogy miként osszák el a támogatásokat, figyelembe vegyék-e a demokrácia és a jogállam sárba tiprását. Ez később dől el, a döntéshez a tagállamok erős többsége kell, de nem esélytelen, hogy Orbánra így fognak nyomást gyakorolni.

A magyar miniszterelnök egyszerűen képtelen leszokni a konfliktusokról – mondja Balázs Péter. Ám valamit mégis érezhet, hogy másképp kellene csinálni, mert az új bizottsági elnökkel, Ursula von der Leyennel egyfajta „vigyorpolitikát” bevetve igyekszik tárgyalni. Ez a furcsa kettősség már a nemzetközi sajtónak is feltűnt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2019.08.05.
Műsorvezető: Dési János