„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Karantén és párkapcsolat a szexuálpszchológus szemével

16/04/2020 15:41

| Szerző: Klubrádió

Az elmúlt hetekben az emberek szándékosan kerülik egymást, távolságot tartanak, a más háztartásban élő családtagokkal, barátokkal megszűnt az ölelés, puszi, de még a találkozás is. És még senki nem tudja, mikor lesz az elrendelt karanténnak vége. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgettünk a kapcsolatainkra leselkedő veszélyekről.

2020. április 08. Vesztegzár / részlet, Hevesi Kriszta (20.04.08.)
14:08
00:00

Az emberi viszonyaink hirtelen átalakultak, amikor elkezdődött a járványhelyzet, a kijárási és érintkezési korlátozások után, gyorsan rá kellet jönnünk, hogy ezentúl jó ideig nem ölelhetjük vagy puszilhatjuk egymást. E közben, és ezt talán mindannyian megfigyeltük magunkon, furcsán és zavartan viselkedünk, egyszerűen nem tudtunk mit kezdeni a helyzettel – mondta Hevesi Krisztina.

Csak most jövünk rá valójában arra, mennyit számít az érintés, a gesztusaink. Ha ezekben hiányt szenvedünk, érzelmileg éhesek maradunk. Az ölelésnek nagyon sok funkciója van, boldogsághormont szabadít fel, sőt, fájdalomcsillapító hatású, amire a jelenlegi helyzetben nagyon nagy szükségünk lenne.

 
 Forrás: Tania Dimas/Pixabay
 

Ez a traumát, hogy sok szerettünktől barátunktól el vagyunk zárva, mindenki máshogyan dolgozza fel, ami természetesen igaz a másik helyzetre is, a közös háztartásban élők összezártságára. Vannak párok, akik folyamatosan együtt vannak, és olyanok is, akik nem szeretnének a másikkal ennyi időt eltölteni.

A párkapcsolatunk megsínyli ezt az időszakot, ezért érdemes fokozottabban figyelnünk egymásra, életben tartani azt a bizonyos lángot.

Mindenképpen fontos, hogy ezekben a hetekben se hagyjuk el magunkat, csempésszünk változatosságot a mindennapi életünkbe. Ne feledkezzünk bele az online élet hálójába, legyen életünk a számítógépezésen kívül is – figyelmeztetett a szexuálpszichológus.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk/Interjú Hevesi Krisztinával
2020. április 08., szerda 20:00
riporter: Bódy Gergő