„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Palya Bea teremtő erejű sportgyakorlata

28/03/2020 08:34

| Szerző: Klubrádió

Életöröm, bánat, kapcsolódás, valamint egyszerű, sportos módszerek, melyekkel jobban megérthetjük a másik embert és magunkat. Ezekről is beszélgettünk a magaválasztotta szobafogságát töltő Palya Bea Príma-díjas népdalénekes, dalszerzővel a Vesztegzárban.

2020. március 23. Vesztegzár - veletek vagyunk-részlet (2020.03.23. Palya Bea-interjú)
00:00
00:00

Palya Bea is önkéntes otthoni karanténba vonult, a koncertjei elmaradnak, ideje nagy részét pici gyermekeivel tölti, akikkel sokat kirándulnak a közeli erdőben és kézműveskednek.

A jelenlegi időszak szerinte mindenki számára nehéz, de a személyes tapasztalata az, hogy amikor a legnagyobb sebesüléseket éljük át, olyankor születnek a legnagyobb dolgok, és erre most is megvan az esély az emberi kapcsolatokban.

Ebben a helyzetben, amikor térben mindannyian izolálódunk, nagyon fontos ezek életben tartása,, telefonon vagy online beszélgetni, üzenni egymásnak, gondot viselni az idősekre – akár csak annyit kérdezni a másiktól, hogy van. A kapcsolódás, a figyelem mindenkinek jól esik, és sokat tud segíteni mások és saját magunk számára is. Ezt úgy szokta mondani, hogy, ha egy figyelemsugarat magunk vagy mások felé irányítunk, annak teremtő ereje van.

A mostani időszak kimondottan alkalmas arra, hogy szétszálazzuk a dolgainkat, átgondoljuk saját viselkedésünket, teret adjunk olyan dolgoknak, amelyekre a rohanós mindennapokban nincsen időnk. És megvizsgáljuk önmagunkat, döntéseinket, önszabályozásunkat, a bennünk lévő belső feszültséget. Gondot fordítsunk arra, hogy rendben tartsuk testünket, lelkünket, eleget aludjunk, mozogjunk, egészségesen étkezzünk, megfelelően változzon pihenésünk és mindennapjaink aktív szakaszainak ritmusa. Érdemes figyelni az álmainkra, az ötleteinkre, ezeket számítógépen vagy egy füzetbe feljegyezni – mondta az énekes.

Az önmagunkra és másokra való odafigyeléshez egy nagyon egyszerű, úgynevezett autentikus módszert is javasolt, ami tulajdonképpen egy páros sportgyakorlat, tehát – ha valaki nem kénytelen egyedül tölteni ezeket a heteket – akár karanténos időkben is kipróbálható.

A gyakorlat során egyszerre csak az egyik fél mozog, a másik figyel és visszajelez, mit látott, mit érzett és milyen reakciók keletkeztek a testében, míg a másikat mozogni látta, ami azért nagyon érdekes technika, mert arról szól, hogy a figyelemnek teremtő ereje van –  tette hozzá az énekes.

Beszélgetésünket a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!/Interjú Palya Beával
2020. március 23., hétfő 20.00
műsorvezető: Sugár Ágnes
szerkesztő: Warholik Zoltán