„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony lebontaná a német megszállási emlékművet

5/09/2019 17:44

| Szerző: Klubrádió

Ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, lebontják a Szabadság téri, elvileg a német megszállás áldozatainak állított emlékművet. Ezt Sermer Ádám, a Liberálisok ügyvivője jelentette be, akivel további szobrokról és emlékezetpolitikáról beszélgettünk.

2019. szeptember 05. Megbeszéljük / részlet, Sermer Ádám (19.09.05.)
11:47
00:00

Sermer Ádámot arról kérdeztük, hogy ő jelentette be, hogy Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje megválasztása esetén lebontatná és elszállíttatná a német megszállási emlékművet. Azért ő tette meg a bejelentést, mert nem olyan rég még jelölt volt, és a Karácsonnyal kötött megállapodásuk arról szól, hogy együttműködnek, például ilyen esetekben.

Szerinte az a kérdés, hogy a helyén hagyják-e azt a történelemhamisítást, amelyet Tarlós István „helytartóként képvisel”, vagy a fővárosiak annak a jelöltnek adnak bizalmat, aki esélyt ad a változásra rendszerszinten. Ennek fontos szimbóluma lehet a „történelemhamisító” emlékmű szoborparkba kerülése.

Úgy véli: a Szabadság téri emlékmű, a szobor azt próbálja hazudni, hogy a holokauszt összes áldozatáért a náci német birodalom tehető felelőssé, a magyarok nem. Pedig bárki, aki ismeri a történelmet, tudja, hogy ez „blőd hazugság”, és a magyar társadalmat nagyon komoly felelősség terheli a zsidótörvényektől a nyilasok rémtetteiig.

 
A német megszállás áldozatainak emlékműve a budapesti Szabadság téren
 


Sermer Ádám kitért arra is, hogy Rétvári Bence Emmi-államtitkár és Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója Kornis Gyula-szobrot avatott Vácon; az ünnepség után Rétvári kijelentette, hogy Kornis Gyula nem volt antiszemita; tehát – tette hozzá – az ember, aki „idegen fajként” beszélt a zsidóságról, a magyar kultúra „judaizálódása” miatt háborgott, és aki teljes pártjával megszavazta az első zsidótörvényt, az államtitkár szerint nem antiszemita. Ez vagy borzasztó butaságot jelentene, amit ő nem merne feltételezni, vagy valamiféle ideológiai azonosulást.

Szerinte látható volt, hogy a Nagy Imre-szobor mennyire feszélyezte a kétharmadot; a mártír miniszterelnök tekintete szimbolikusan rászegeződött a munkájukra, nem is bírták elviselni, „eltakarították”, a helyére pedig a Horthy-korszak egyik szobrát állítják vissza.

Ha Orbán Viktor miniszterelnök a két világháborút európai polgárháborúnak képes titulálni, az Sermer Ádám szerint egy jól működő társadalomnak már önmagában elég lenne ahhoz, hogy nemhogy ne válasszák meg, hanem ne is foglalkozzanak azzal, amit mond.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük
2019. szeptember 05., csütörtök 16.45
Műsorvezető: Bolgár György