„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony: Fel lehet mondani a Rákos-Dubaj-szerződést

26/03/2024 13:02

| Szerző: Klubrádió/Gőzsy Kati

Gyakorlatilag felmondhatatlan szerződést kötött az állam az Egyesült Arab Emirátusokkal mini-Dubajról a Rákosrendezőn építendő új városrészről. "Minden szerződést fel lehet mondani, vagy módosítani, főleg olyat, ami nem érdeke Magyarországnak és a városnak" - mondta Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere a Klubrádió Reggeli gyors műsorában. Hozzátette: Az arab befektetőnek már van egy magyarországi leányvállalata, amely Orbán Viktor legszemélyesebb, legszűkebb köréhez tartozó oligarchákat tartalmaz. 

2024. március 26. Reggeli gyors - részlet Karácsony Gergely 2024.03.26.
05:58
00:00

A rákosrendezői új városrészről egyetlen egyeztetés volt, a budapestieket nem kérdezték. Ismét Budapesti Lakógyűlést tart a főváros: ezúttal a Rákosrendezőre tervezett, mini-Dubajnak csúfolt projektről kéri ki az érintettek véleményét Karácsony Gergely. A folyamatok befolyásolására ez aligha alkalmas, hiszen a kormány már alá is írta az új városrészről szóló szerződést. Egyetlen egyeztetés előzte ezt meg, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter folytatott az egyesült arab emírségekbeli kollégájával, Táni bin Ahmed al-Zejudival, akivel két hete megállapodott az ötmilliárd eurós „zászlóshajó projektről”.

"Minden szerződést fel lehet mondani, vagy módosítani, főleg olyat, ami nem érdeke Magyarországnak és a városnak - mondta Karácsony Gergely a Klubrádiónak. - Nem hiszem, hogy ez egy jogi kérdés, szerintem ez egy politikai kérdés. Nyilván a beruházónak akkor éri meg, ha azokat a szempontokat tudja érvényesíteni, amik a magyar választópolgárok érdekeivel ellentétesek, úgyhogy szerintem a társadalmi ellenállás tudja felülírni ezt a szerződést. Ha már a politika belement, akkor a társadalom fogja ezt felülírni helyette."

"Amikor azt hallom a lakájmédiában, hogy akkor mi a szeméttelepet védjük, ez egy nagyon olcsó hazugság. Bár ez évtizedek óta egy elhanyagolt rozsdaövezet, de én Zugló polgármestereként elég sok tárgyalást próbáltam kezdeményezni, hogy az állam lássa ebben a fejlesztési potenciált, összességében ez egy nagyon fontos állami vagyon, és nagyon régóta szerepel a különböző fejlesztési tervekben - mondta Karácsony. - A Fővárosi Önkormányzat 2019-ben készített egy tanulmányt, amely egy ilyen parkváros koncepciót tett le az asztalra." A tervezett luxusberuházás helyett a fővárosi önkormányzat előkészítő anyagai szerint Rákosrendezőn 8-10 ezer otthon épülhetne budapestieknek, továbbá lehetne ott közpark is.

"Ehhez nagyon hasonló gondolkodás volt egyébként a kormányoldalon is, de hát ugye ilyenkor nem a hosszú távú közérdek, hanem a magánérdek szokott felülkerekedni - tette hozzá Karácsony. - Az arab befektetőnek már van egy magyarországi leányvállalata, amely Orbán Viktor legszemélyesebb, legszűkebb köréhez tartozó oligarchákat tartalmaz. A magyar építőiparnak, a Fidesz közeli építőipari cégeknek ez egy óriási megrendelési lehetőség, de hát ettől még nekünk ebbe nem kell belemenni."

A Rákos-Dubaj-beruházás magában hordoz mindent, amitől ennek a kormánynak a politikája szégyenletes, és ami miatt ez az ország szenved Karácsony Gergely szerint. Közölte: Budapestnek nem Európa legmagasabb épülete kell, hanem Európa legmagasabb várható élettartamára, a lakhatási válság felszámolására, új parkvárosra van szüksége.

A Rákos-Dubajt az Abu Dhabi Eagle Hills ingatlanfejlesztő kivitelezheti, ami nemrég Belgrádban húzott fel egy hasonlóan grandiózus negyedet. A városfejlesztési tervek még tavaly novemberben kerültek napvilágra, ekkor egy, a Mol-toronynál is magasabb, 220–240 méteres felhőkarcoló borzolta a közvélemény kedélyét, amit a világ legmagasabb épületét, a dubaji Burdzs Kalifát is építő Mohamed Alabbar cége, az Emaar Properties álmodott oda. Szijjártó akkor cáfolta ezt, s állította, egy másik cég építkezik majd Rákoson. Csakhogy ez a „másik”, az Eagle Hills is Alabbar vállalata.

"Itt ingatlanokat, ingatlanfejlesztést terveznek, tehát lakóépületeket, irodákat, mindenféle mást, és értem, hogy baromi sok állami pénz is belemegy, de hát végül el kell tudni ezt adni, vagy bérbe kell tudni adni. Na most, hogyha ez egy reménytelen hely lesz, olyan rossz lesz tényleg, ahogy sok leírás szól erről, akkor miért vennék meg az emberek baromi drágán az ott épült irodákat, lakásokat, üzleteket? Hát azért, mert itt jön be egy újabb szál a történetben. Ha Magyarországon valaki egy jelentős ingatlantulajdonhoz jut, ez néhány száz millió forint, tehát nem kifizethetetlen olyanoknak, akik ennek a célcsoportjába tartozhatnak, ezzel tulajdonképpen európai uniós vízumhoz jutnak. Tehát ennek az egész üzleti modellnek a nagyon fontos része az, hogy ez önmagában nem egy megtérülő beruházása lenne."

Van benne vízumbizniszelés is Karácsony szerint. "A nemzetközi szinten is látható társadalmi ellenállás, például egy főpolgármesteri választási eredmény június 9.-én érdemben felül tudja írni a befektető szándékát. Ahhoz, hogy ez a projekt megvalósuljon, elképesztő mennyiségű hitelre van szüksége minden beruházónak. Tehát senkinek nincs az asztalfiókban 5 milliárd eurója ilyen fejlesztéshez. Ennek a finanszírozása jelenleg nincs meg, legalábbis erről tudnia kéne az európai pénzügyi világnak, mert egy ilyen projekt finanszírozása, az mindig sok éves előfizetés után történik meg. Amikor ott a Rákosrendezőn megjelennének az első munkagépek, ez évek múlva lesz. El kell venni a befektető és a magyar kormány kedvét ettől az üzlettől, és rá kell szorítani a magyar államot arra, hogy egy, a Budapesti Városfejlesztési Koncepcióba illeszkedő közérdekű beruházást valósítson meg, amelyre egyébként, hogyha a magyar kormány egy nemzetközi pályázaton keresne befektetőt, akkor szerintem sorban állnának a legnagyobb ingatlanfejlesztő cégek, mert a Rákosrendező annyira jó adottságokkal rendelkező terület, annyira közel van a belvároshoz, annyira jó az infrastruktúrája, autópálya, metró végállomás, vasút, villamos van a közelében, hogy ilyen jó adottságú terület, ennyire egybefüggő, több, mint 100 hektáros terület, én nem nagyon tudom, hogy Magyarországon biztosan nincs, de szerintem európai szinten is nagyon ritka."

A parlament úgy fogadott el egy jelentős közcélú beruházásról szóló törvényt, hogy a tervezetben egy szó sincs arról, hogy a beruházó mit fog csinálni, csak az összeget nevezték meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Reggeli gyors/interjú Karácsony Gergellyel
2024. március 26., kedd 8:10
Riporter: Dési János