„Támogassa
Reggeli gyors

Kaltenbach: Érdekes az ellenzéki együttműködés, nem meglepő a Jobbik különutassága

16/06/2021 14:09

| Szerző: Klubrádió/szg

A többi ellenzéki párttal szemben a Jobbik megszavazta a homofób módosítókkal átírt pedofilellenes törvényt. Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman nem tartja meglepőnek, hogy bizonyos pontokban „kevésbé van meg az egyetértés” az ellenzéken belül, ugyanis elég érdekes együttműködés alakult ki, amelyben egészen más helyekről érkező pártokat kell integrálni.

2021. június 16. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Kaltenbach Jenő - 2021.06.16.
06:57
00:00

Mit szól az összellenzék pénteki közös nyilatkozatához, amely közös ellenzéki kormányprogram iránymutatójának is tekinthető? – ez a hét kérdése, amelyet Kaltenbach Jenő egykori kisebbségi ombudsmannak, volt fővárosi képviselőnek tettünk fel.

Azt mondta: dicséretre méltó, hogy végre van valami konkrétum, kézzelfogható terv, amelyről lehet véleményt nyilvánítani. Reméli, hogy minél többen hozzászólnak a közösalap.hu-n olvasható programhoz, ezeket összegzik, és beépítik a programba.

Arról is kérdeztük a jogtudóst, hogy a jobbikosok igen szavazata a melegellenessé alakított pedofilellenes törvénynél mennyire kezdi ki az ellenzéki összefogást. Úgy fogalmazott: azt lehetett tudni kezdettől fogva, hogy itt elég érdekes együttműködés alakult ki. Az igazán közös pont az Orbán-rendszer leváltása, mint jogos alapkövetelmény, de ehhez egészen más helyekről érkező pártokat kell integrálni, ami nagyon nehéz feladat. Azon annyira nem lepődött meg, hogy bizonyos pontokban „kevésbé van meg az egyetértés”.

közös alap
 
kép: Facebook
 

Kaltenbach Jenő szerint olyan rendszer leváltásáról van szó, amelynek az egyik legfőbb jellemzője a korrupció, az oligarchikus gazdasági rendszer, ezért kapott helyet a programban a korrupcióellenes ügyészség. De nem csak erről van szó, hanem új alkotmányozásról, az önkormányzatok jogainak visszaállításáról, tehát a centralizáció megszüntetéséről, a sajtószabadságról, a környezetvédelemről, vagy éppen az egészségügyre fordított kiadások rendkívül jelentős növeléséről, mert az rendkívül elhanyagolt területe az Orbán-rendszernek.

Örök dilemma, hogy az átlagember számára mennyire megemészthető egy ilyen program. Szerinte van egy csomó része, amit a többség ért, és van egy réteg, a vájtfülűek, szakemberek, akik a részletekre is kíváncsiak, és az ő kíváncsiságukat is ki kell elégíteni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2021. június 16., szerda 07:35
Műsorvezető: Mérő Vera