„Támogassa
Reggeli gyors

Járvány ide, hideg oda, zajlanak a kilakoltatások

4/11/2020 14:20

| Szerző: Klubrádió/K.K.

November 15-én lép életbe a kilakoltatási moratórium, tehát a hatóságok belehúztak, akit lehet még kitesznek. Csepelen 20 aktivistát cipeltek el a rendőrök a végrehajtás miatt.

2020. november 04. Reggeli gyors - részlet 20.11.04. Faragó Renáta
05:52
00:00

Az ENSZ lakásügyi különmegbízottja és a problémával foglalkozó európai ernyőszervezet is felhívta a figyelmet arra, hogy a kilakoltatás ezekben a járványos időkben alapvető népegészségügyi érdekeket sért. A tavaszi első hullám idején a magyar kormány is megtiltotta, most azonban nem. A hideg miatt november 15-én egyébként is életbe lép a „szokásos” kilakoltatási moratórium, ám a hatóságok az utolsó napokban is „szorgoskodnak”.

Csepel fideszes vezetésű önkormányzata egy közalkalmazott férfit és beteg, ellátásra szoruló édesanyját tette ki egy önkormányzati lakásból, amelyben 2004 óta éltek. A szerződés tavalyi megújításakor ismerték a bérlők anyagi helyzetét, most pedig arra hivatkoztak, hogy a végrehajtást nincs lehetőségük leállítani, a jog ezt nem engedi. Aztán elismerték, hogy de, jogszerűen leállíthatnák, de nem tették, így a két ember pár nappal a moratórium életbe lépése előtt utcára került.

A Város Mindenkié csoport húsz aktivistája élőlánccal próbálta megakadályozni a kilakoltatást, de a rendőrök szétszedték a láncot és egyenként hurcolták el a tiltakozókat. Faragó Renáta, a csoport aktivistája a reggeli gyorsban elmondta, hogy ha az önkormányzatban csak egy cseppnyi együttműködési hajlam lett volna, találtak volna megoldást. Például gyűjtést indíthattak volna a család érdekében a tartozás rendezésére, az önkormányzat áprilisig, a téli moratórium lejártáig várhatott volna, addig a férfi keresett volna annyi pénzt, hogy csökkentse az elmaradást, ahogy az elmúlt évben ezt meg is tette.

Faragó Renáta szerint a legtöbb önkormányzattal lehet tárgyalni, és szinte mindig sikerül megoldást találni. Csepel fideszes vezetése ezek szerint nem ilyen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: A Város Mindenkié.

Reggeli gyors
2020.11.04. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás