„Klubrádió
Esti gyors

Járvány – A platón lehetünk, vagy közel hozzá

27/11/2020 20:26

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az egyéni védekezést nem szabad elhanyagolni, mert az még életeket menthet. A vakcinákról jó hírek érkeznek, bár a második hullámot lekésték a fejlesztők.

2020. november 27. Esti gyors - részlet 20.11.27. Müller Viktor
10:03
00:00

Minden járványnak vége lesz előbb-utóbb, csak egyáltalán nem mindegy, hogy milyen áldozatok árán. Kétféle platóról azaz tetőzésről, vagy felső szintről beszélhetünk. Az egyik, ami akkor jön el, amikor a fertőzés már nem tud tovább terjedni, nincs számára elég alany. Ettől sem állhatunk már nagyon messze. A másik, ami egy alacsonyabb szinten, kevesebb áldozat árán érhető el. Ehhez viszont drasztikus korlátozó intézkedéseket kell tenni. Müller Viktor biológus, az ELTE docense szerint e mesterséges platón lehetünk, vagy annak a közvetlen közelében. A magyarországi fertőzöttek száma körülbelül 1,5 millióra tehető, ahogyan azt a Semmelweis Egyetem rektora is leírta minap.

A védekezésről azonban nem szabad elfeledkezni, különösen a veszélyeztetetteket, az időseket kell óvni, mert ezzel életeket menthetünk. Ha ezt a második hullámot átvészelik, akkor a harmadik előtt már kaphatnak védőoltást, mert addigra vélhetően elkészül.

A vakcinakutatás sajnos nem tudta megelőzni a második hullámot, de a jelek kedvezőek. Tudni kell ugyanis, hogy alapvetően a kórokozón múlik, lehet-e ellene oltóanyagot gyártani – mondja Müller Viktor. A koronavírus esetében igen, lehet. Az is bizakodásra ad okot, hogy kevés az újrafertőződés, tehát önmaga a fertőzés is biztosít valamilyen védettséget egy időre. Nyilvánvaló, hogy az első időben kevés oltás lesz, ezeket azok kapják, akik a leginkább veszélyeztetettek. Aztán ahogy nő az oltásszám, úgy derülhet ki az oltóanyag egy-egy gyengesége, végül azok, akiknek már nem az életük múlik a betegségen, illetve a legkevésbé veszélyeztetettek, nos, azok eldönthetik, hogy kérik-e az oltást, vagy sem. Nem mellesleg: minden valamire való szakember javasolja az oltást.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/kormany.hu/Árvai Károly.

Esti gyors
2020.11.27. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János