„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Zacher Gábor: A covid-erdő tele van titokkal

27/11/2020 14:08

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az idei karácsonyt, szilvesztert töltsük lehetőleg szűk körben, hogy jövőre az egész nagy család együtt lehessen. Vegyük már észre: ez a vírus nagyon pofán vágta a világot.

2020. november 27. Reggeli gyors/Reggeli személy - 20.11.27. Zacher Gábor
20:02
00:00

„Nagy szar van a palacsintában” – mondta Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos. Az interjúból azonnal kiderült, hogy miért hihetünk neki. Jelenleg covid osztályon dolgozik, ahol naponta lát emberi tragédiákat. Délben még beszélget egy beteggel, akit fél kettőkor már lélegeztető gépre kell tenni, és nem látható, hogy négyre mi lesz vele.

A XXI. század egészségügyi ellátása igen fejlett, olyan betegségek gyógyítására is képes, amelyek csak pár tucatszor fordulnak elő az egész világon, és akkor jön ez a pici vírus, ami előtt megáll a tudomány. Hasonlóképpen érzi magát az orvos, mint a pestisjárvány idején. Zacher Gábor kedvenc hasonlatát idézte, mely szerint bent vagyunk egy erdőben, egy covid-erdőben, amely tele van titokkal. Nem tudni, hogy melyik fa mögül ugrik elő a következő manó, egy újabb problémával. Arról pedig még csak elképzelések vannak, hogy mit okoz a betegség egy embernél fél és múlva, egy év múlva.

Koronavírus - Országos szűrővizsgálat-sorozat - Mohács
MTI/Sóki Tamás
 

Tanuljuk ezt a betegséget! Magyarországon meg titkolózás van, az orvosok, sőt még a kórházi vezetők sem nyilatkozhatnak, pedig nem államtitkokról van szó. Csehországban, Olaszországban, az Egyesült Államokban filmek készülnek –a BBC is közölt ilyet, ami elég hiteles forrás-, hogy bemutassák az embereknek, milyen a betegség, hogy néz ki, mivel jár, mit lehet tenni ellene. Mindenkinek járnak az ismeretek, a vírusnak nincs színe, nem olyan, hogy csak A párt szavazóira, vagy B mozgalom híveire, vagy C vallás követőire hat.

Ismeretek nélkül az emberek nehezen fogadják el a korlátozásokat, amelyek most a védekezés egyetlen módját jelentik. Zacher Gáborra már rámondták az is, hogy be akarja tiltani a karácsonyt. Amennyiben ez a bevásárlási őrületet jelenti, akkor nem ártana bezárni a plázákat, valóban. Ami pedig a családi összejöveteleket illeti: azt is át kellene gondolni, hogy ne most utazzuk körbe az országot, meglátogatva minden rokont. Érdemes lenne idén szűk körben ünnepelni, hogy jövőre ne hiányozzon senki a nagy családból a covid miatt. Ezt még egy gyereknek is meg lehet magyarázni.

A szilveszter megoldása családi szempontból egyszerűbbnek tűnik, ám azt tudni kell, hogy a mostani kényszerű bezártság, az hogy egymás életterébe lógnak be a családtagok, vagy ismerősök, nem tesz jót. A mindennapos stressz szorongáshoz vezet, az pedig depresszióhoz. Nem véletlenül fogynak most jobban a feszültségoldó gyógyszerek. A megoldás semmiképpen sem a drog, az alkohol. Kiutat kell találni, ami viszont nem kapható a patikában, mert az sajátos, egyedi.

A megoldás persze a védőoltás. A toxikológus jelezte, hogy mindenképpen beoltatja magát, bár eddig minden tesztje negatív lett, de megvárja, amíg megjelenik egy megbízható készítmény. A kínai és az orosz vakcinákról a szakirodalom eddig nem sok konkrétumot közölt – jegyezte meg.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.11.27. 09:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert