„Klubrádió

Kormányinfó: minden iskolai dolgozót tesztelnek, de csak ha kérik

26/11/2020 11:37

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem tervez a kormány szigorítást a jövő héten, de ezen változtathatnak, az adatok alapján – mondta el Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy a kormányhivatalok nemcsak a tanárokat, hanem minden iskolai dolgozót tesztelnek, ha kérik.

Most nem szigorít, de jövő héten felülvizsgálja az intézkedéseket a kormány – írja a hvg.hu. Az eddigi intézkedéseket tartja fenn a kormány a járványügyi adatok alapján – jelentette be csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Ennek esetleges megváltoztatásáról a jövő héten döntenek, ha szükséges.

A politikus azt is elmondta, hogy az új fertőzések száma nagyjából egyenletes, és csak a nagyobb számban elvégzett tesztek miatt növekedett a pozitív esetek száma.

A kormány a hétvégén nyilvánosságra fogja hozni az egészségügyi dolgozók, a szociális munkások és a pedagógusok körében zajló tömeges tesztelések eredményeit is.

A kormányhivatalok azt az utasítást kapták, hogy ne csak a tanárokat, hanem minden iskolai dolgozót teszteljenek, ha kérik – mondta Gulyás. Hibák előfordulhatnak, de szerinte többnyire ennek megfelelően jártak el - írja a 444.

A miniszter azt is elmondta, a kormány azzal is tisztában van, hogy a helyzetnek, a járvány terjedésének a hatékony és valós megoldása a vakcina lesz. Ahonnan csak lehet, vakcinát kell szerezni. Csak olyan oltóanyag hozható forgalomba, amit a magyar hatóságok ellenőriznek, és biztonságosnak tartanak. Ez igaz az uniós, amerikai vakcinákra is. Önkéntes és ingyenes lesz az oltóanyag beadása.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Gulyás Gergely Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Szó esett a Pfizer-vakcináról is, cégtől olyan információkat kaptak, hogy ugyan előrehaladott a fejlesztés, de először az Egyesült Államokba szállítanak, ebben az esetben a lekötésnél kifizetett összeg felét visszaadják.

A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett vakcina szállítása és tárolása is körülményes, -70 Celsius fokos környezetet kell biztosítani ahhoz, hogy a szer ne engedjen fel. Ilyen környezetet legkönnyebben szárazjéggel lehet elérni, ez azonban a szállítóeszközök rakterének térfogatcsökkenését is jelenti.  

Ettől függetlenül több mint 12 millió vakcinát kötöttek le, tárgyalnak Oroszországgal, Izraellel és Kínával. A harmadik fázisa az oltóanyag tesztelésének Kínában zárulhat le.