„Klubrádió
Reggeli gyors

Iskolaőrség – A gyerek az utolsó szempont

23/07/2020 15:08

| Szerző: Klubrádió

A fegyverhasználat kivételével ugyanolyan jogosítványt kapnak az iskolaőrök, mint az utcán szolgálatot teljesítő rendőrök. Nem kötelező a rendvédelmi, rendészeti végzettség.

2020. július 23. Reggeli gyors - részlet 20.07.23. Bárdos Judit
07:06
00:00

Ősztől 491 oktatási intézményben lesznek jelen az iskolaőrök. Vannak olyan iskolák amelyek kérték, vannak olyanok is amelyek nem, néhány helyen visszamondták az igényt, ez nem nagyon számít. Jelentkezhetnek 8 általánossal, érettségivel, diplomával is az érdeklődők. Nem kötelező, de előnyt jelent a rendvédelmi, rendészeti végzettség, illetve tapasztalat. A rendőrség igyekszik olyanokat toborozni, akik a szolgálati nyugdíj megvonása miatt nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy mintegy 14 ezer volt kollégájuk lehet érintett. Nekik levelet küldött a rendőrség, de nem postán, hanem a helyi járőrszolgálatok tagjaival. Ám többségük nincs abban a helyzetben, hogy újra munkát vállaljon, mert vagy beteg, vagy nem akar változtatni az élethelyzetén.

 

Aki mégis iskolaőrnek állna, annak nagyon gyorsan kellene átesnie egészségügyi, pszichológiai vizsgálaton, továbbképzésen kellene részt vennie augusztus elejéig. Nem lett volna szabad ezt ilyen gyorsan bevezetni – mondta a Bárdos Judit.

Nem tisztázott, hogy az iskolaőr kinek felel, ki utasíthatja. A rendőrség kötelékébe tartozik, de egy oktatási intézményben dolgozik. Akkor ki a főnöke? Az iskolaőr keresete, bár nem túl sok, mégis több, mint egy kezdő pedagógusé, ez feszültséget fog okozni. Arról nem beszélve, hogy a leendő iskolaőrök többségének fogalma sincs arról, hogyan kell a gyerekekkel bánni.

Bárdos Judit szerint várni kellett volna az iskolaőrség bevezetésével, nem véletlen, hogy az egyházi iskolák nem kértek belőle.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI.

Reggeli gyors
2020.07.23. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor