„Klubrádió
Reggeli gyors

Iskolakezdés – Hogyan is lesz az?

14/07/2020 10:23

| Szerző: Klubrádió

Valami rendszert kellene vinni a távoktatásba, eszközöket biztosítani és a fenntartókra bízni, hogy bezárnak-e, ha jön a vírus újabb hulláma.

2020. július 14. Reggeli gyors - részlet 20.07.14. Horváth Péter
10:30
00:00

Nehezebb lesz kezelni szeptemberben a várható járványhelyzetet, mint márciusban volt. Igaz, hogy tavasszal egyik napról a másikra jött, most pedig van idő felkészülni, de az a tény, hogy új gyermekek érkeznek az iskola világába, új feladatot jelent. A tanévzáró értekezleteken feltehetően értékelték az átállás tapasztalatait, és képesek lesznek az őszre felkészülni a tantestületek – mondta el a Reggeli gyorsban Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

A köznevelési kerekasztal ülése
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Véleménye szerint a döntéseket helyben kell meghozni, a helyi ismeretek alapján. Már márciusban sem kellett volna minden iskolát bezárni, kisebb településeken az alsó tagozatok például működhettek volna. Természetes, hogy a hirtelen átálláskor minden tanár azt a digitális oktatási rendszert használta, amit a legbiztosabban ismert. Ennek azonban az lett a következménye, hogy a gyereknek kellett alkalmazkodnia minden órához, ami nem jó. Ezért egységesíteni kell a távoktatás rendszerét.

Sok helyen az internet elérése is gondot okozott, és az is, hogy kevés a számítógép. A helyzet pontos felmérésére van szükség, és a technikai háttér biztosítására a családoknál, pedagógusoknál egyaránt.

Bonyolítja a helyzetet az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése. Vannak ugyan digitális tananyagok, de Horváth Péter szerint az nem elég, ha digitalizálnak egy tankönyvet, a modern tananyag összeállításával komoly cégek, tankönyvkiadók foglalkoznak.

A lényeg, hogy a szakmának a nyári szünet letelte után, tehát augusztus közepétől a szokásostól eltérően kell készülni az iskolakezdésre, ami a szülőknek sem lesz egyszerű, ha újra megjelenik járványos méretekben a koronavírus.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2020.07.14. 06:00
Műsorvezető: Dési János