„Klubrádió
Hetes Stúdió

Index, EU-csúcs, Trianon a Hetes stúdió témái közt

25/07/2020 13:20

| Szerző: Klubrádió

Stefano Bottonit kérdeztük az EU-csúcsról, Vásárhelyi Máriát az Indexről, szó volt a Trianon-mítoszról és Donald Trump esélyeiről is a Hetes Stúdióban.

2020. július 25. Hetes Stúdió (2020. július 25., szombat 15:00)
108:06
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Stefano Bottoni, a Magyar Tudományos Akadémia után a Firenzei Egyetemre távozó történész beszélt az európai uniós csúcstalálkozó apropóján Orbán Viktor, Magyarország és az unió viszonyáról.

Vásárhelyi Mária médiakutatással is foglalkozó szociológust kérdeztük az Index ügyéről és ahhoz kapcsolódóan a sajtószabadságról.

Mi a politika számára a tét abban, hogy fenntartsa a Trianon-mítoszt? Hogyan függ össze a száz évvel ezelőtti történelmi trauma a „merjünk nagyok lenni” szlogennel? Egyáltalán, traumáról kell-e beszélnünk, vagy egyszerűen csak történelmi eseményről? A 2010-es kormányváltás többek között a demokratikus tradíció etnikai koncepcióra való váltását is jelenti, ehhez pedig a Fidesznek ki kellett sajátítania az addig szélsőjobb privilégiumának számító Nagy-Magyarország-mítoszt – hangzott el azon a beszélgetésen, amelyet Trianon a populáris emlékezetpolitikában címmel rendezett az Eleven Emlékmű csoport. Józsa Márta összefoglalóját hallhatták.  

Az igazság Trumpról címmel írt könyvet Michael D'Antonio Pulitzer-díjas szerző a 45. elnök hazugságairól. Amelyek szép sorban idővel maguktól is lelepleződnek. A szerző pedig interjúira alapozva leplezi le szisztematikusan. Ám szerinte mindezek ellenére van esélye egy újabb győzelemre, ha és akkor... 

A hét eseményeit Zimre Zsuzsával, az Átlátszó újságírójával és Korpás Krisztával beszélte meg Dési János.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Hetes stúdió
2020. július 25., szombat 15.00
Műsorvezető: Dési János