„Klubrádió
Esti gyors

Donáth Anna: Nem igaz, amit Orbánék állítanak a megállapodásról

24/07/2020 14:16

| Szerző: Klubrádió

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője szerint nem igaz, amit Orbán Viktor és kormánya állít, hogy az EU-csúcs eredményeként a jogállamiságot nem sikerült összekötni a költségvetéssel, csak a megvalósításban vannak még kérdőjelek. Úgy véli, a megállapodás egyébként kedvező Magyarországnak, a kérdés, hogy az uniós pénzekből mennyi vándorol át oligarchák zsebébe.

2020. július 24. Esti gyors / részlet, Donáth Anna (20.07.24.)
07:11
00:00

Az Európai Parlament képviselői az EU-csúcson született megállapodásról vitáznak, erről kérdeztük Donáth Annát, a Momentum EP-képviselőjét. Elmondta: hibrid módszerrel dolgoznak, tőlük Cseh Katalin kint volt, fel is szólalt, ő pedig interneten szavazott, aztán Balatonfüreden beszélgetett az emberekkel az EU-ról is. Rengeteg a kérdőjel az emberekben, mert a legjobb európai jogászok sem tudják ugyanúgy értelmezni a megállapodást, sokan viszont a procedúra részleteit sem ismerik. Nagyon fontosnak tartotta kiemelni, hogy ez még nem végleges megállapodás, ezen még dolgozik az Európai Bizottság, a végső szavazás ősszel várható.

Arra voltak kíváncsiak az emberek, hogy akkor igaza van-e Orbán Viktornak, aki saját győzelmeként harangozta be az ötödik napra is elhúzódó EU-csúcs végét. Donáth Anna szerint nagy ferdítések övezik ezt a kérdést, és kiemelte: Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Charles Michel, az Európai Tanács vezetője is aláhúzta, hogy nagyon fontos lépés a jogállamiság összekötése a támogatásokkal, a költségvetésekkel. Tehát amit Orbán Viktor és a propagandamédia mond, az nem igaz – tette hozzá.

Viszont azoknak is igazuk van, akik szerint ezt a konkrét, jogállamiságról szóló mondatot sokféleképpen lehet értelmezni. Azon dolgoznak, hogy ha lesz ilyen mechanizmus, a pénzeket ne csak elvegyék egy országtól, hanem a kormány helyett az állampolgárokhoz juthassanak el. A Momentum úgy áll hozzá, hogy ha a jogállamisági mechanizmus nem lesz konkrét eszköz, ha kiüresítik, akkor nem szavazzák meg, de ettől még messze vagyunk. Úgy látja, hogy a többség az érdemi jogállamisági mechanizmus mellett van.

 
Donáth Anna (kép: Facebook)
 


Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő korábban Megbeszéljük című műsorunkban arról is beszélt, hogy nem szavazzák meg azt a megállapodást, amelyhez egyébként Orbán is hozzájárult – jelezte műsorvezetőnk. Donáth Anna szerint nem ez az első ellentmondás a fideszesek és a valóság között. Orbán Viktor úgy állapodott meg, hogy azok a feltételek nem teljesültek, amelyeket idehaza parlamenti határozatba foglaltatott.

Bár minden tagállam vezetője úgy ment haza, hogy ő nyertese a megállapodásnak, de – hangsúlyozta – az Orbán-kormánynak nincs igaza abban, hogy a jogállamiságot nem sikerült összekötni a költségvetéssel, csak a megvalósításban vannak kérdőjelek. Hozzátette: nem a magyarokat kell büntetni azért, mert korrupt kormányuk van. Úgy fogalmazott „Ha Orbán Viktor abbahagyja az európai pénzek lopását”, Magyarország jól jár, mert anyagilag tényleg kedvező ez keretmegállapodás. Azonban nem tudni, mennyi vándorol át ezekből az összegekből az oligarchák zsebébe – jegyezte meg a momentumos képviselő.

Az EU-csúcson történtekről, illetve azt követően az Európai Parlament reakciójáról Ujhelyi István MSZP-s képviselőt is megkérdeztük.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2020.07.23. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály