„Támogassa
Reggeli gyors

Holoda: Megkésve akar a kormány függetlenedni az orosz gáztól

4/09/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Míg az elmúlt évben az európai országok arra törekedtek, hogy kiváltsák valamilyen módon az orosz gáz jelentős mennyiségét, a magyar kormány ezt nem volt hajlandó megtenni, sőt, 2022-ben 700 millió köbmétert vásároltak Oroszországtól. Az augusztus 20-án kötött. Holoda Attila szerint megkésett akció, hogy Orbán augusztus 20-án kis mennyiségben vásárolt gázt a törököktől és más országoktól. Egyúttal bizonyítja azt is, hogy eddig is lett volna lehetőségünk csökkenteni az orosz függést.

2023. szeptember 04. Reggeli gyors - részlet 23.09.04. Holoda Attila
07:38
00:00

Ahogy azt korábban Holoda Attila a Klubrádiónak elmondta: "Magyarországra nem a pillanatnyi áron, hanem az érvényben lévő hosszú távú szerződésben foglalt árképlet alapján képzett áron érkezik a gáz". Az energetikai szakértő szerint az alacsony tőzsdei árakat nem fogjuk egyhamar megérezni, mivel az árképzés "politikai és nem versenypiaci".

Bár júniusban a keletről érkező fűtőanyag díja, sőt, a tőzsdéhez viszonyított felára is mérséklődött, azért Putyin a piacinál még mindig jóval drágábban mérheti a terméket utolsó uniós barátainak – írta meg a Népszava. A lap összehasonlításul megjegyezte, míg orosz gázárunk júniusban 7 százalékkal köbméterenként 160 forintra mérséklődött, addig a TTF itt alapul szolgáló, áprilisi átlaga 6 százalékkal 149 forintra esett.

A magyar és a szlovák földgázhálózat összekapcsolása
 
Gázvezeték
 Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

"Az orosz gázárak nagyjából másfél-két hónapos késéssel követik a TTF árait" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában az energetikai szakértő, hozzátéve, hogy az Oroszországnak júniusban kifizetett gázárat az áprilisi piaci árakkal lehet összevetni. Ennél többet azonban nem tudunk, hiszen – Magyarországra jellemzően – a szerződések nem nyilvánosak. Holoda azt gyanítja, hogy a közvetítő cégek haszonkulcsából adódhatnak az árkülönbségek. Abban sem lehetünk teljesen biztosak, hogy csak a TTF átlagárait veszik alapul, más piacok átlagárait is számításba vehetik.

Azt is hozzátette, hogy míg az elmúlt évben az európai országok arra törekedtek, hogy kiváltsák valamilyen módon az orosz gáz jelentős mennyiségét, a magyar kormány ezt nem volt hajlandó megtenni. Holoda rávilágított, hogy az augusztus 20-ai vendégekkel kötött (egyelőre jelentéktelen gázmennyiségről szóló) szerződések bizonyítják, hogy eddig is meg lett volna a lehetőség új gázbeszállítót találni, csak "egy picit hamarabb kellett volna lépni, úgy 10-12 évvel", amikor az Orbán-kormány még azzal érvelt, hogy függetlenedni akar az orosz gáztól. Ehhez képest tavaly Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 700 millió köbmétert vásárolt Oroszországtól.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Holoda Attilával
2023.09.04., hétfő 7:43
Riporter: Szénási Sándor