„Támogassa
Reggeli gyors

Holoda: Magyarországon a gázárképzés politikai kérdés

25/08/2023 10:54

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Magyarországra nem a pillanatnyi áron, hanem az érvényben lévő hosszú távú szerződésben foglalt árképlet alapján képzett áron érkezik a gáz" – véli Holoda Attila. Az energetikai szakértő szerint az alacsony tőzsdei árakat nem fogjuk egyhamar megérezni.

2023. augusztus 25. Reggeli gyors - részlet 23.08.25. Holoda Attila
08:30
00:00

A csúcson ezer forintnál is drágábban érkezett Magyarországra az orosz gáz köbmétere tavaly októberben. A legfrissebb uniós statisztika szerint idén júniusra ennek ötödére–hatodára esett. Ez már emlékeztet a 2021-es, békebeli árakra, ám egyelőre így is drágább, mintha a piacról, a holland tőzsdén szereznénk be a földgázt – írja a 24.hu.

"Egyhamar nem fogjuk észlelni az orosz gáz árfolyamának esését. Magyarországra nem a pillanatnyi áron, hanem az érvényben lévő hosszú távú szerződésben foglalt árképlet alapján képzett áron érkezik a gáz. Magyarországon a gázárképzés politikai kérdés" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Holoda Attila energetikai szakértő, hozzátéve, hogy nem a tőzsdéhez és a valós üzleti folyamatokhoz igazodik az ár.

Ez az árképzés a kormány ígérete szerint a 2023-as évben érvényes lesz. Holoda megjegyezte, nem teljesen tiszta, hogy milyen alapon nevezi a kormány versenypiacinak az árakat.

"Magyarország gázszükségletét az 4,5 milliárd köbméter gáz, amelyet a hosszú távú szerződések értelmében kapunk Oroszországtól, nagyjából 45 százalékban biztosítja" – foglalta össze a szakember, hozzátéve, hogy ez gyakorlatban megfelel teljes éves lakossági gázfogyasztásnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy az orosz gázfüggőséget továbbra sem sikerült érdemiekben csökkenteni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Holoda Attilával
2023.08.25., péntek 7:45
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert