„Klubrádió
Megbeszéljük...

Haraszti: Magyar Péter támogatói reálisan látják a nehézségeket, nem messiást várnak

18/04/2024 21:29

| Szerző: Klubrádió

Haraszti Miklós újságíró, író, korábbi politikus szerint Magyar Péter támogatói az eddigi interjúk alapján reálisan látják a nehézségeket, rossz klisé az, hogy messiást várnak. Ők következetes harmadik erőt szeretnének, amely nem az eddigi "tehetetlen" ellenzék része, ugyanakkor le akarja bontani a fideszes mélyállamot.

2024. április 18. Megbeszéljük / részlet, Haraszti Miklós (24.04.18.)
15:31
00:00

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elkezdte első vizsgálatát; Magyar Péter ellen, a gyanújuk szerint külföldről finanszírozzák őt. Közben az Európai Parlament ötpárti határozata javaslata ezt a hivatalt mélyen antidemokratikusnak tartja, ezért megint az EU-s pénzek felfüggesztését kérik.

Haraszti Miklós újságíró, író, egykori politikus, az EBESZ korábbi sajtószabadság-referense a Megbeszéljük adásában erre reagálva azt mondta: a propagandazaj megint növekszik, hátha ellensúlyozni lehet a bomlás jeleit, a kormány kedvenc témáinak kimerülését, a Magyar Péter-jelenséget, az emberemlékezet óta nem látott erősségű tüntetéseket. A másik pedig, hogy ha már létrehozták ezt a hivatalt, akkor annak valamit mondania kell, és most az van soron, hogy belesodorják a saját korábbi hazugságaik körébe a Magyar Péter-jelenséget.

Ennek az „elképesztő” törvénynek – és a hivatalnak – a megszületése szavai szerint már „totális európai botrány”, mert az Unión belül létrejön egy „megfigyelőállam és egy titkosszolgálatok fedőszerveként működő hivatal”, amely a pártokat, civileket, diplomatákat követi, mindezt egyetlen kabinetminiszter felügyelete alatt, aki pedig Orbán Viktor alárendeltje. Szerinte ezzel harminc év után jogszerűsítik azt, hogy a titkosszolgálatok megfigyelhetik a társadalmi szereplőket olyan szempontból, amelyet a mostani kormány szuverenitásvédelemnek nevez, de előtte, például a III/III-as ügyosztály idején államvédelemnek hívtak. Az EU viszont sajnos nem járul hozzá ennek a vizsgálatnak az átláthatóságához, hatékonyságához – tette hozzá.

Haraszti Miklós szerint Orbán Viktor nem olyan ostoba, mint annak idején David Cameron brit miniszterelnök volt, hogy népszavazásra tűzze az EU-kilépés kérdését, ő inkább „gyakorlatilag lépeget kifelé” és bomlasztja az Uniót. Ráadásul szerinte Orbán azért nem fog, nem tud kilépni, mert csak olyan lépést tesz, amely garantáltan és felmérten támogatott a többség által (legyen bármennyire ósdi, demagóg, emberellenes), és az ország többsége EU-párti, sokaknak a gyerekei, unokái az Unióban dolgoznak.

 
Haraszti Miklós (Fotó: Kallos Bea/MTI)
 
 

Azt mondta: erős képességeket lát Magyar Péterben és nagyon érdekesnek tartja a hosszútávú koncepcióját, amelynek az a lényege, hogy háromosztatúvá akarja változtatni a politikai teret, úgy akarja kisebbségbe szorítani a Fideszt, hogy ennek már a veszélye által elinduljon a bomlás (mint ahogy már ő is ennek a jele). Nagyon hosszú út előtt áll, de úgy tűnik, hogy bírja. Ennek a nehézsége, hogy meg kell őriznie a függetlenségét addig, amíg egy választás után ki nem alakul olyan helyzet, amelyben koalíciókényszerrel feltételeket lehet támasztani (a Fidesszel szemben).

Nem is annyira a képességei, a stratégia és a taktika egymáshoz illősége nyugtatja meg Magyar Péterrel kapcsolatban – mondta –, hanem az, hogy a támogatói az eddigi interjúk alapján reálisan látják a nehézségeket, rossz klisé az, hogy messiást várnak. Ők következetes harmadik erőt szeretnének, amely nem az eddigi „tehetetlen” ellenzék része, ugyanakkor le akarja bontani, lépésről lépésre, ezt a nem jogállami rendszert, a fideszes mélyállamot.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2024. április 18., csütörtök 16:50
Műsorvezető: Bolgár György