„Klubrádió
A lényeg

Vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal, méghozzá Magyar Péterhez kapcsolódóan

18/04/2024 15:12

| Szerző: Klubrádió

Vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal, mert a gyanújuk szerint "külföldről finanszírozzák" Magyar Péter mozgalmát. A kormánypárti Magyar Nemzetben csütörtökön megjelent, "Magyar Péter mögött Bajnai Gordon elhíresült cége áll" című cikk miatt indították a vizsgálatot – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Szerintük „ugyanaz a külföldi és magyar szereplőkből álló érdekkör és kapcsolati háló”, amelyik a 2022-es országgyűlési választások előtt Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmát támogatta és „megpróbálta a magyar törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat”, valamint több európai uniós kampányban is aktív szerepet vállalt, jelenleg ismét a magyar választásokat „vette célba”. A cikk állítása szerint az érdekkör céghálójának tagjaival szemben több büntetőeljárás is folyamatban van. „A vizsgálatot az ügy feltárásáért indítja a Szuverenitásvédelmi Hivatal” – zárul a hivatal közleménye.

A Magyar Nemzet szerint „... ehhez az Ausztriában bejegyzett céghez érkezett az Amerikából küldött guruló dollárok jelentős része. A Datadat GmbH-t bízta ugyanis meg Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma a baloldal kultúraváltónak titulált kampánya lebonyolításával. A bécsi székhelyű cég nem kevesebb, mint 1,4 milliárd forintot zsebelt be az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének mozgalmától” – írta a lap, szerző nélküli cikkében.

A nemrég létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal feladata elvileg, hogy a „külföldi beavatkozásra utaló folyamatokat” vizsgálja. Hogy mi számít pontosan annak, az kérdéses. A hivatal vezetőjének Lánczi Tamást, Orbán Viktor volt beszédíróját nevezték ki.

Szigetvári Viktor, a Datadat ügyvezetője reagált is a cikkre, azt írta: „Szemben a Magyar Nemzet ma megjelent hazug állításával,sem a Datadat Professional Kft., sem a korábbi Datadat GmbH jogutódja nem áll üzleti kapcsolatban sem Magyar Péterrel, sem pedig más, hozzá kapcsolható párttal vagy egyesülettel. Minden más ezzel ellentétes állítás hazugság. Társaságainkat a propagandasajtó nem kereste ezen téves információ közlése előtt”.

A vizsgálatra reagált Magyar Péter, aki a Facebook-oldalán azt üzente Lánczi Tamásnak, hogy várja a hívását. „Örülök, hogy megdolgozol a pénzedért. Javaslom, hogy a Fideszt is keresd meg, akár az Állami Számvevőszék elnökével (havi 6,5 millió forint) közösen és érdeklődjetek náluk, hogy évente hány milliárd forintot költenek 2015 óta az amerikai kampányguruknál, a gyűlölet propaganda mestereinél, illetve, hogy Orbán Viktor hogyan avatkozik be magyar adófizetői milliárdokkal szinte az összes balkáni választásba, de még a franciába is. Várom a hívásodat” – írta.