„Klubrádió
Reggeli gyors

Hála Vidnyánszkyéknak, már a harmadik alabárdosnak is meg kell felelnie ideológiailag

4/08/2020 11:40

| Szerző: Klubrádió/szg

Csáki Judit színikritikus szerint a színházi szakma eddig is elég problémával birkózott, de eddig nem nézték a harmadik alabárdos (vagy akár Hamlet) politikai nézeteit, most már nézik, hála Vidnyánszky Attilának és körének. Megjegyezte: Vidnyánszky ideológiai problémákkal vádolja az egyetemet, mégis ő az, aki előretolta a politikai-ideológiai szempontokat. A kaposvárihoz hasonlóan lassú leépítésre, az egyetem átállítására számít. 

2020. augusztus 04. Reggeli gyors / részlet, Csáki Judit (20.08.04.)
17:01
00:00

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. Csáki Judit színikritikust, a Revizor főszerkesztőjét kérdeztük.

Elmondta: ő Kaposváron volt tanszékvezető, Vidnyánszky  megjelenésével (hét éve) ott véget ért a munkája, a képzést pedig átalakították. Szerinte már „egyáltalán nem hasonlít egy egyetemre”, és az biztos, hogy nem ezért a teljesítményért adták Vidnyánszkynak ezt a posztot, hogy miért, azt a hatalom tudja, talán azért, mert ő akarta. Mi várható? Csáki Judit szerint először Vidnyánszky Attila részéről az öröm, hogy „Ascher Tamás főnöke lettem”, megkapta, amit akart, aztán lassú leépítés, az egyetem átállítása. 

Az alapvető probléma ez: miért is kell a harmadik alabárdosnak, de akár Hamletnek, ideológiailag megfelelnie bárkinek? Játssza el rendesen a szerepét – hangsúlyozta. A színházi szakma eddig is elég problémával birkózott, de ezzel nem. Eddig nem nézték a harmadik alabárdos politikai nézeteit, most már nézik, hála Vidnyánszkynak és körének.

Szavai szerint körülbelül 7-8 fontos posztot tölt be Vidnyánszky, ezek között van a Nemzeti Színház igazgatói széke, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettessége, a Színművészeti kuratóriumi elnöksége és egyetemi tanár is. Utóbbira Csáki Judit azt mondta, „Balog páter” (Balog Zoltán) minisztersége alatt postán küldte ki neki a kinevezést, sőt, szerinte az ezt lehetővé tévő rendeletmódosítást is ő intézte el. Egyébként pedig megjegyezte: nincs ennyi tehetség és ekkora munkabírás.

„– Azt hittük, énekelni fognak” – ezzel búcsúzott múlt szerdán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóitól, a látszategyeztetés után. Úgyhogy énekelni fogunk, méghozzá hangosan: megmozdulást szervezünk a Kossuth Lajos térre.” – írta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) június 30-án egy tüntetésre szóló meghívóban.

Hozzátette: Kaposvár, az ottani színházi intézet pici hely, nem volt akkora visszhangja annak se, hogy onnan egymás után kirugdostak embereket, de Budapesten nem erre számít. A diákok kezében vannak eszközök, szerinte ők ezt nem fogják eltűrni, ha elég elszántak, összefognak, tárgyalni kell velük. A hallgatók átadták öt pontjukat Palkovics László miniszternek, aki úgy reagált: miért nem énekeltek?. „Micsoda cinizmus”, hogy lehet ennyire semmibe venni azokat, akikről szó van? – kérdezte hozzá Csáki Judit, aki szerint ezek a hallgatók még a színpadon lesznek, amikor ők, a politikai porondon már sehol. Szerinte a tanároknak azt kell tenniük, amit a diákok érdeke megkíván.

Arra tippel, hogy Vidnyánszky Attila ígér új kampuszt, pénzt, paripát fegyvert. Szerinte figyelembe kell venni, hogy a diákoknak öt pontjának egyike, hogy a kuratóriumból három embert nevezzen ki a szenátus – és egyet se nevezhet ki, van viszont két „benzinkutas”. (A testület tagja mások mellett Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója és Világi Oszkár, a Slovnaft igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.)

 
A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak tüntetése (kép: Facebook)
 


Csáki Judit szerint a hatalom gyakorlatilag szembeköpte az egész egyetemet, amelyet állítólag fel akar emelni. Ráadásul egyetlen szakmai szempontról sem esett szó, nem tudni, miért ilyen sürgős, miért kell nyáron egy hónap alatt lezavarni ezt az úgynevezett modellváltást, egyáltalán mit akar elérni ez a tisztelt kuratórium – tette hozzá. Szerinte jön majd sok komoly művész a volt Szovjetunióból, azt mondják, kinyitottuk az intézményt, új szelek fújnak (kérdés, hogy erre van szükség), és „nem az ott lévő X, hanem a nem ott lévő Y fog osztályt indítani”, legalábbis Kaposváron így történt.

A színikritikus megjegyezte: Vidnyánszky Attila ideológiai problémákkal vádolja a színházat, az egyetemet, mégis ő az, aki ideológiai kontroll mentén akarja befolyásolni a történéseket ebben a közegben, aki előretolta a politikai-ideológiai szempontokat. A színigazgatókat az érdekli, hogy Júlia legyen baromi jó, és mindenképp jobb, mint a többi színház Júliája – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Soós Lajos

Reggeli gyors
2020. augusztus 4., kedd 08.15
Műsorvezető: Dési János