„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Tiborcz vastagon benne van a Microsoft-botrányban

12/09/2019 13:54

| Szerző: Klubrádió

A NAV nem tartott belső vizsgálatot a Microsoft-botrány közbeszerzései miatt, Tiborcz István, a miniszterelnök veje gazdagodhatott az ügyön, ráadásul a testvére, Péter volt az adóhatóság informatikai fejlesztésekért felelős főosztályvezetője – Hadházy Ákos független képviselővel beszélgettünk.

2019. szeptember 12. Reggeli gyors / részlet, Hadházy Ákos (19.09.12.)
05:42
00:00

Hadházy Ákos korábban összefoglalta az idén nyáron nyilvánosságra került botrányt: európai uniós támogatásokból, sok-sok milliárdból a kormány Microsoft-programokat, licenceket vásárolt. Van az amerikai IT-óriásnak egy magyar leányvállalata, amelynek „megsúgták”, hogy ilyen programokat vennének és a kormány elmondta, milyen kedvezményeket szeretne cserébe. Ezt a leányvállalat közölte a céggel. A baj az volt, hogy ezt már a közbeszerzések kiírása előtt közölték, sőt, a kormány azt mondta, csak akkor írja ki a közbeszerzéseket, ha adott mértékű kedvezményt kap.

De az igazi probléma ennél is nagyobb volt: még csak nem is ettől a leányvállalattól vásárolt közvetlenül a kormány, hanem közbeiktattak közvetítő cégeket, és mire eljutottak a programok a kormányig, már egyetlen fillér kedvezmény nem maradt, ezek a pénzek ott maradtak a közvetítőknél.

Hadházy Ákos most a 2014-es szoftverbeszerzésben érintett Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) fordult adatigényléssel. Az adóhatóság válaszában közölte: nem volt belső vizsgálat az ügyben. De elismertek sok mindent, amit eddig csak az amerikai tőzsdefelügyelet jelentéséből lehetett tudni – tette hozzá a független képviselő.

Elismerték, hogy már a közbeszerzés előtt tárgyaltak a Microsoft Magyarországgal – ilyet nem tehetnének, nem vonhatják be a beszerzés előkészítésébe azt a céget, amelytől vásárolni terveznek. Rengeteg szoftvert megvett a NAV, amelyekre akkor nem is volt  szüksége, évekkel később aktiválta őket.

Eddig azonban csak arról volt szó, hogy programokat, licenceket vásároltak a Microsofttól, de Hadházy Ákos szerint ennél érdekesebb az az „elkövetési mód”, amelynél szolgáltatásokat vásárolt a NAV, az ORFK és egyéb állami intézmények, ezeket a Microsoft továbbadta alvállalkozóknak, és nem tudni, hogy ezek az alvállalkozók a valóságban mit csináltak.

Hadházyék rákérdeztek arra is, tudnak-e arról a NAV-nál, hogy Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez kötődő cég vett ebben részt. Ezt az adóhatóság nem cáfolta, azt írták, hogy ők nem álltak szerződésben Tiborcz-céggel, de a többi vállalatról nem tudnak információkat. 

A képviselő a HCS Experts Kft.-t emelte ki, amelynek akkoriban Tiborcz István volt a tulajdonosa. A cég bevétele óriásit emelkedett egy év alatt, néhány tízmillióról több százmillióra, és ami még érdekesebbé teszi a történetet, hogy ebben az időszakban Tiborcz testvére, Tiborcz Péter volt a NAV-nál a fejlesztésekért felelős osztályvezető. Így a miniszterelnök vejének meggazdagodásában komoly szerepet játszhatott ez az üzlet.

Hadházy további példaként említette az amerikai tőzsdefelügyelet jelentéséből, hogy amikor a NAV megrendelt egy szolgáltatást a Microsofttól, és ki akarta adni egy külsős cégnek, akkor a techcég emberei is berzenkedtek, mondván, az a cég nem alkalmas, még papíron sem. Erre a NAV azt válaszolta, hogy ez nem csak egy partner, ez „a” partner, amely nagyon fontos a kormánynak.

Hadházy Ákos úgy sejti, nagyobb esélye van annak, hogy az amerikai jelentés teljes szövegét megkapja az ottani sajtó, mint annak, hogy itt Magyarországon tisztán lehessen látni az ügyben. A hvg cikkében azt is közölte: 2013-tól 2015 végéig Vágujhelyi Ferenc volt a NAV informatikai elnökhelyettese. 2015. novemberében lett a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (a kormány informatikai és hírközlési ügyekben javaslattevő, véleményező, valamint tanácsadó testülete) elnöke, tehát a kormány legfőbb informatikai tanácsadója.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Flickr.com

Reggeli gyors
2019.09.12 07:45
Műsorvezető: Lampé Ágnes