„Klubrádió
Reggeli gyors

A miniszterelnökig vezetnek a Microsoft-botrány szálai

9/08/2019 15:58

| Szerző: Klubrádió

A Microsoft-botrányban kormányzati köröknél landolt a kenőpénz és erről a miniszterelnökig mindenki tudott a fontos posztokon – és ezt nem Hadházy Ákos állítja, hanem az amerikai nyomozati anyagok.

2019. augusztus 09. Reggeli gyors / részlet, Hadházy Ákos (19.08.09.)
09:09
00:00

Hadházy Ákos összefoglalta: európai uniós támogatásokból, sok-sok milliárdból a kormány Microsoft-programokat, licenceket vásárolt. Van az amerikai IT-óriásnak egy magyar leányvállalata, amelynek „megsúgták”, hogy ilyen programokat vennének és a kormány elmondta, milyen kedvezményeket szeretne cserébe. Ezt a leányvállalat közölte a céggel. A baj az volt, hogy ezt már a közbeszerzések kiírása előtt közölték, sőt, a kormány azt mondta, csak akkor írja ki a közbeszerzéseket, ha adott mértékű kedvezményt kap.

De az igazi probléma ennél is nagyobb volt: még csak nem is ettől a leányvállalattól vásárolt közvetlenül a kormány, hanem közbeiktattak közvetítő cégeket, és mire eljutottak a programok a kormányig, már egyetlen fillér kedvezmény nem maradt, ezek a pénzek ott maradtak a közvetítőknél.

Hadházy közölte: ezt nem ő állítja, hanem az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium, vallomások és emailek alapján, ahogy azt is, hogy ezek a kenőpénzek kormányzati szereplőknél landoltak, és a legmagasabb körök tudtak erről, beleértve a miniszterelnököt is.

Amikor az ügyészség nem söpör le valamit első kézből az asztalról, hanem nyomoz, akkor az azt jelenti, hogy nagyon komoly az ügy, de azt nem, hogy Polt valódi következményeket szeretne. Ebben az ügyben „elkezdenek nyomozgatni”, és ugyanez történt Farkas Flóriánnál, az Öveges-programnál, a Tiborcz-ügyben (az első kettőt le se zárták). Sőt, azt írták, azért lassú a folyamat, mert angolul van az FBI-jelentés.

 
Hadházy Ákos aláírásgyűjtése az európai ügyészséghez csatlakozásért (fotó: Bruzák Noémi / MTI)
 


Hadházy Ákos kitért arra is: kérdés, hogy az európai ügyészséghez csatlakozást az Európai Unió mennyire akarja kikényszeríteni, mert szerinte a magyarok megtették a magukét a 680 ezer aláíróval. Szerinte egyre inkább felismerik ott is, hogy ezt a rendszert Brüsszelből pénzelik. Hozzátette: a korrupció elleni küzdelemben, elengedhetetlen, hogy a propagandagépezet ellen is küzdjünk, mert rengeteg ember nem is hall ezekről az ügyekről.

A Magyar Nemzet például annyit írt a Microsoft-ügyről: a kormány mostantól megakadályozza, hogy a közvetítők „ügyeskedjenek”, és átalakítja a központi szoftverbeszerzések rendszerét.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors 
2019.08.09. 08:20 
Műsorvezető: Para-Kovács Imre