„Támogassa
Reggeli gyors/Reggeli személy

Hadházy: Ordítani tudnék, káromkodni!

27/04/2022 14:23

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Hadházy Ákos, Zugló megválasztott országgyűlési képviselője volt a Reggeli személy vendége. Arról beszélt, hogy a parlamenti nyitóülésére elmennek-e az ellenzéki pártok, és hogy a mostani helyzetben milyen szerinte a felelős ellenzéki politizálás. A képviselő azt mondta, amíg a Fidesz propagandagépezetével nem számolunk le, addig szinte biztos, hogy ez a rendszer nem váltható le.

2022. április 27. Reggeli gyors/Reggeli személy (2022. április 27., szerda 09:00): Hadházy Ákos
52:00
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Herskovits Eszter

Az ember élete legyen teljes, és ehhez hozzátartozik a közösségért való cselekvés is, gondolta Hadházy Ákos valamikor 30 éve, amikor belépett a Fideszbe. Zugló ellenzéki parlamenti képviselője a Reggeli személyben elmondta, hogyan nyitott a közélet felé. 1982 óta olvasta a Népszabadságot, és látta ahogy hazudoznak. Azt gondolta, hogy helyben, Szekszárdon vannak javítanivalók, például a fedetlen buszmegállókat említette, tehát a helyi politikában látta, hogy miket lehet megoldani. "Baloldali pártok voltak már régen", és ő azért választotta a Fideszt, mert 2002-ig szerinte az egy progresszív időszak volt. "Vállalható döntés volt, majd az idő bemutatta, hogy rossz döntés volt" - mondta.

Folytatódtak az Országgyűlés alakuló ülését előkészít
 
Folytatódtak az Országgyűlés alakuló ülését előkészít
 
Budapest, 2022. április 27. Kocsis Máté, a Fidesz (b5) és Simicskó István, a KDNP delegációvezetője (j2), valamint Balla György (b4) és Vitályos Eszter (j3), a Fidesz és Latorcai János (j), a KDNP delegációjának tagja az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő második tárgyaláson az Országházban 2022. április 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

Mesélt arról is, hogy miután kiterítette a traffik-ügyet, a Demokrata egyik újságírója odautazott a városba, és még Hadházy volt iskolatársait is, munkatársait is kikérdezte, sőt "még a Zuschlagot is odaküldték Szekszárdra, hogy valamit jelentsen". Az első lejáratása arról szólt, rövid nadrágban orgonált a templomban, mondta. "Durva lejáratásokat kap az ember, és bevallom, hogy néha fáj", csak Zuglóban, helyi szinten horribilis lejáratások mentek a mostani választáson, mondta, de szerinte ez nem ért el eredményt, mert ő így is majdnem 5 százalékkal kapott többet, mint a korábbi ellenzéki jelölt.

Hadházy beszélt a lejáratások pszichológiájáról: szerinte ezeknek a lejáratásoknak nem is a személyre van negatív hatása, hanem az ügyre, hogy ha valaki elgondolkodik, hogy esetleg beszállna a politikába, hogy az ellenzéket segítené arccal, azokat tántorítja el. Összehasonlította az 1956-os forradalom utáni megtorlásokkal, amikor a kivégzéseknek az elrettentő hatása a fontos. Az, hogy az emberek forduljanak befelé és  ne vállalják fel a véleményüket. Ezért Hadházy azt szokta mondani, vigyázzunk, a lejáratás nehogy visszatartson bárkit attól, hogy felvállalja a véleményét. Az ellenzéki kollégáit is attól félti, ha nem úgy politizálnak, ahogy szeretnének, mert félnek, hogy őket is megtalálják. Hadházy szerint ugyanis mindenkinek vannak olyan dolgai, amire nem büszke, emiatt van veszélye a lejáratásoknak. "Amíg ezzel a propagandagépezettel nem számolunk le, addig szinte biztos, hogy ez a rendszer nem váltható le" - mondta a képviselő.

Szerinte Magyarországon ha nincs háború, az azt jelenti, hogy "letettük a fegyvert és elfogadtuk, hogy itt áldemokrácia van". Ezt az áldemokráciát csak valódi ellenzéki politizálással lehet helyre rakni, mondta. Ilyenkor nem a kispuskákkal kell foglalkozni, a legnagyobb ágyukat kell elfoglalni, csak ekkor van esély arra, hogy győzzünk, utalt a Fidesz embereivel elfoglalt kulcspozíciókra, mint az ügyészség, a média.

Arról is beszélt, hogy szerinte az ellenzék a legfontosabb feladat előtt áll, hogy a klasszikus parlamenti munkát, vagy csak akkor, ha a feltételeik teljesülni fognak, de szerinte ezek a feltételek nem fognak teljesülni. Szerinte húzni kell egy vonalat: eljátszottuk a Fidesznek, hogy van ellenzék, van parlament, van választás, de eddig is láttuk, hogy ez nem valódi parlament, nem valódi választás, ezért ebben a formában nem szabad részt venni a további parlamenti munkában.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Hadházy Ákos
 
Budapest, 2018. december 12. Hadházy Ákos független képviselő felszólal az ügyészség 2017. évi tevékenységéről szóló beszámoló vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos / MTI
 

 

"Ordítani tudnék és káromkodni" - mondta Hadházy azzal kapcsolatban, hogy a "kollégái" már négy éve is simán átsiklottak afölött, hogy milyen körülmények között zajlott a parlamenti választás, és most is ki kell mondani, hogy elcsalták a választást. Ő négy év alatt csak egyszer szólalt fel a parlamentben, amikor bevitt Polt Péternek ötezer aláírást az uniós ügyészség érdekében, ehhez képest 80 százalékkal nyert Zuglóban. Ő ezért állíthatja, hogy a képviselői munkásnak nem csak az a része, hogy valaki bemegy a parlamentbe és felszólal: az ma már alibi, mondta. Nem hatásos, és ha az ellenzéki képviselők fenntartják a látszatot, hogy itt van parlamenti ellenőrzés, ez csak a Fidesznek jó.

Felsorolta, hogy szerinte milyen választási csalások vezettek a választási eredményhez, és arról is beszélt, hogy hogyan kellene a vidéki körzetekben másféle politikával ellenzéki szimpatizánsokat, aktivistákat szerezni. De csak akkor van ennek értelme, ha ezek az emberek azt látják, hogy az ellenzéki politikusok is komolyan gondolják. "Ha mást mond az ellenzék, mint amit látnak rajtuk, rosszul lesz tőlük az ellenzéki szavazó".

Hadházy szerint ha a képviselők bemennek a parlamentbe, azt a Fidesz majd kihasználja. Emlékeztetett Hiller Istvánra, aki négy éve sok millióért, szolgálati kocsiért, titkárságért, irodáért elvállalta a parlamenti alelnöki posztot, és azt mondta, ellenállás van. "Ez nem igaz: 53 képviselőnk van és 106 körzet, a munka óriási" - mondta. "Oda le kell menni. Ha nem csináljuk, akkor ebből nem lesz semmi" - jelentette ki.

Szerinte ha a körülmények ugyanolyanok lesznek négy év múlva is, mint most, akkor nem lesz változás.

A Momentumról elmondta, hogy nem fognak elmenni a nyitó ülésre, és szerinte még nem egyértelmű, hogy bizottsági üléseket felvennének-e. Ő azt javasolta- Hadházy a Momentum frakciójába ül be - , hogy nem szabad ebben részt venni, de legalább ezen van vita, mondta. Ellenpontként az LMP-t említette meg, ami bejelentette, hogy bemegy az ülésre, mint a katona tiszt, és vita nélkül megszavazza, hogy minden rendben volt a választással.

Hollik István fideszes szóvivő fenyegetőzésével kapcsolatban elmondta, nagyon is jól teszi a kormánypárti politikus, hogy azzal fenyeget, hogy aki nem vesz részt a nyitó ülésen, az majd nem kap pozíciókat: "nem is kell elfogadni, és látni fogjuk onnan kezdve, aki hajlandó együttműködni a parlamenttel, kijelölik, ki a hivatalos ellenzék".

De szerinte Holliknál Kocsis Máté durvább fenyegetést küldött, amikor azt mondta, hogy aki nem esküszik fel, azoknak majd Kövér jelöli ki, mikor tehetik le az esküjüket, akár egy év múlva is. Ennek is örült Hadházy, mert - mint mondta -, "nagyon köszöni Kövér elvtársnak, mert ezzel még jobban kiemeli, ki az aki a rendszer valódi ellenzéke, és ki akar díszellenzéki szerepet vállalni". Szerinte ez ráadásul megmutatná, hol tart a diktatúrába való átmenet, olyat ugyanis nem tehet, mert akit megválasztottak, az már képviselő, egy körzetet képviselő, a jogait az esküjükig nem gyakorolhatja, Kövér László mondja meg, ki mikortól gyakorolhatja ezeket a jogokat. "Egy jogállamban" - tette hozzá.

Hadházy amúgy magát nem tartja a legradikálisabbnak ebből a szempontból, mert nem zárja ki, hogy felvegyék a mandátumot, de szerinte a legminimálisabb és legfontosabb megszólalásokra kell korlátozni a parlamenti munkát: egy ügyeletes, aki vezérszónok, "vagy ha valaki nagyon akar szónokversenyt tartani, menjen el egy Orbán azonnalira, de a kormányfő abból is viccet csinál". Az interpellációt a rendszer jelképének nevezte, hiszen kérdezni lehet, csak válaszolni sosem szoktak, ezért ebbe szerinte nem szabad belemenni.

Annál erősebb az ellenállás, minél többen vesznek részt benne, mondta. "A Parlament helyett menjünk Ózdra és tartsunk alternatív parlamentet" - mondta korábban, de mindig volt egy-két párt, ami azt mondta, nem tehetem meg, hogy kijöjjek a parlamentből, ezért éveken keresztül a közös cselekvés meg is bukott. Most azonban az ellenzék szerinte akkora pofont kapott, hogy el kell dönteni, ki az, aki a Fideszt hajlandó segíteni a látszat fenntartásában és ki nem.

A Hadházy Ákossal folytatott beszélgetést a lejátszóra kattintva teljes egészében meghallgathatja. De meg is nézheti, a YouTube csatornánkon videós formában is elérhető a beszélgetés. Iratkozzon fel a Klubrádió YouTube csatornájára, és nem marad le legizgalmasabb anyagainkról!

FELIRATKOZOM: