„Klubrádió
Vény nélkül

Ha rossz volt a madártej, rossz lesz a hasfogó is

4/09/2020 11:49

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

A romlott ételek szezonjában, kánikula idején megnő az esélye a gyomorrontásnak, ami meglehetősen gyakran előforduló megbetegedés, bár pontos számokat nem tudni, mert az esetek nagyobb részét nem jelentik be. Hogyan előzzük meg a fertőzést, mit tegyünk és mit ne, ha már kialakult?

2020. augusztus 31. Vény nélkül (2020. augusztus 31., hétfő 14:00)
22:54
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória

Nyáron gyakrabban kapunk gyomorrontást, súlyosabb esetben ételmérgezést, amelyet az élelmiszerek nem megfelelő tárolása vagy hűtése okoz. Hazánkban a sokszor magas lázzal, hányással és hasmenéssel járó szalmonellózis, a szalmonellabaktérium által okozott fertőző megbetegedés fordul elő legtöbbször.

Dr. Torzsa Péter
 
Dr. Torzsa Péter
 

Dr. Torzsa Péter családorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense elmondta, a gyomorrontás elég gyakori megbetegedés Magyarországon, pontos adatokat viszont nem tudunk, hiszen a fertőzések nagy részét nem jelentik be, de azt látni, hogy a szalmonella-fertőzés évről évre csökkenő tendenciát mutat.

A családorvos szerint a gyerekek általában jobban ki vannak téve a fertőzésnek, mivel ők jellemzően több édességet, például fagylaltot fogyasztanak. A hagyományos készítésű vaníliafagyival érdemes vigyázni, ha a fagylalt egyszer már megolvadt, nem szabad újrafagyasztani, és a nyers tojásos tiramisu vagy a madártej is okozhat fertőzést.

Persze a probléma minden életkort érint, de a legveszélyeztetettebbek a 65 év felettiek, a krónikus betegek, az immunhiányos betegek és a csecsemők. Náluk, ha kialakul a fertőzés, a kiszáradásnak nagyobb esélye van, ami kórházi kezelést és infúziót igényel. A szalmonellózis legtöbbször otthon kezelhető fertőzés, a betegek túlnyomó többsége magától is meggyógyul. Enyhe vagy közepesen súlyos esetekben antibiotikum sem szükséges, mindössze az esetek kis százalékában javasolt, például a 65 évnél idősebb vagy az egyévesnél fiatalabb, gyenge immunrendszerű betegeknél.

A fertőzés tünetei a magas láz, néha hőemelkedés, hányinger, hányás, majd köldök körüli fájdalom és a hasmenés, amit gyengeség és fáradékonyság kísér. A láz 3-4, a hasmenés 3-7 napig tart.

A családorvos elmondta, a fertőzéssel járó hasmenés a gyógyulás tekintetében jó dolog, hiszen így ürül a baktérium a szervezetünkből, ezért a betegség elején székletfogó használata nem javasolt, ám ha több napig tart, akkor szükség lehet rá. Ilyenkor fontos kerülni az alkoholt, a tejet, a koffeintartalmú italok fogyasztását, az elvesztett folyadékot pedig mindenképpen pótolni kell. Gyermekeknél hasfogók alkalmazása nem ajánlott – tette hozzá.

 
 Forrás: Darko Djurin/Pixabay
 

Torzsa Péter a fertőzés kialakulásáról elmondta, a baktériumok az élelmiszeren túl leggyakrabban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. A kórokozó a beteg, illetve a tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, valamint tojással kerülhet a külvilágba, de akár a levágott állatok húsán is előfordul. A betegség a higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő hűtésével megelőzhető, de az alapos sütés-főzés is elpusztítja a szalmonellabaktériumokat.

A családorvos néhány praktikus tanácsot is adott a szalmonellafertőzés megelőzése érdekében:

- Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdünk, és akkor is, amikor befejeztük a nyersanyagok, főként a húsok előkészítését!
- A megmaradt ételt minél előbb tegyük hűtőbe, mivel szobahőmérsékleten már néhány órányi tárolás hatására is elszaporodnak benne a kórokozók!
- Felhasználás előtt az ételt újra forrósítsuk át, nem elég csak melegíteni!
- A hűtőben mindig különítsük el a nyersanyagokat és a késztermékeket!
- A szalmonellával fertőzött páciens ápolása esetén fontos az alapos kézfertőtlenítés is, a beteg pedig mindenképp kerülje az ételkészítést, nehogy másokat is megfertőzzön!

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vény nélkül
2020. augusztus 31., hétfő 14.00
szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória