„Klubrádió
Vény nélkül

Az anyatejes táplálás a legtermészetesebb és ideális

10/08/2020 07:00

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Az anyatej fontosságára hívta fel a Semmelweis Egyetem az augusztus 1-jei Anyatejes táplálás világnapja apropóján. Az anyatejes táplálás népszerűsítése azért fontos, mert az elmúlt években a négy hónapos csecsemőknek már csak a felét szoptatták.

2020. augusztus 03. Vény nélkül (2020. augusztus 03., hétfő 14:00)
19:48
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória
Az anyatejes táplálás népszerűsítése azért fontos, mert az elmúlt években 57 százalékról 51 százalékra csökkent azoknak a csecsemőknek az aránya, akiket kizárólag szoptattak. Hat hónapos korra már csak a csecsemők 34 százaléka kap kizárólag anyatejet, ezzel párhuzamosan pedig 51 százalékról 55 százalékra nőtt a tápszert is kapó csecsemők aránya.

Az újszülöttek és csecsemők számára az anyatejes táplálás a legtermészetesebb és a legideálisabb. Ha ugyanis elég anyatej áll rendelkezésre, életük első hat hónapjában más táplálékra nincs is szükségük. Az első néhány csepp anyatej, az úgynevezett előtej olyan szerepet tölt be, mint az első védőoltás: ennek segítségével immunanyagokkal, fehérvérsejtekkel és enzimekkel teli anyag jut a kicsik szervezetébe. Ha ezt kapják meg először, az olyan bevonatot képez a bélrendszerünkben, ami komoly védelmi vonalat alakít ki a vírusokkal és a bakteriális fertőzésekkel szemben is.

Dr. Sztahovits Petra
 
Dr. Sztahovits Petra
 

Dr. Sztahovits Petra, a Semmelweis Egyetem szülész-csecsemőgyógyász szakorvosa elmondta, az édesanyák túlnyomó többsége tökéletesen képes a szoptatásra, mégis lehet probléma abból, ha nem tanítják meg nekik már a szülés után a helyes tartást, mert a rossz technika fájdalmas élményhez vezethet, ami miatt idő előtt elkezdik tápszerrel pótolni az anyatejet. Ha valóban nincs elég teje az édesanyának, annak hátterében akár hormonális problémák is állhatnak, az ilyen esetekben az Anyatejgyűjtő Állomások segítségével oldják meg, hogy a baba anyatejhez jusson. Dr. Sztahovits Petra szerint gyakori probléma, hogy a kismamák túl sokat aggódnak, hogy vajon lesz-e elég tejük, holott az ember erre lett kitalálva. Azon nem aggódunk, hogy ha sírnunk kell, lesz-e elég könnyünk - mondja a doktornő. Ez is hasonló, bár tény, hogy a helyes technika nagyon sokat számít, de épp itt jön be a szülészeteken dolgozók felelőssége, hogy mindent részletesen, pontosan, érthetően magyarázzanak el a kismamáknak, és segítsék őket, hogy a szoptatás már a legelejétől kezdve harmonikusan működjön.

Korábban a három óránkénti szoptatást tartották helyesnek, de az utóbbi időben előtérbe került a korszerűbb, igény szerinti szoptatás. Ilyenkor annyiszor és annyi ideig kerülhet mellre a baba, ahogy ő szeretné. Nyilvánvaló hogy az édesanyának a megfelelő egyensúly kialakítására kell törekednie, hiszen ha például több gyermek van a családban, akkor nem lehet mindig az újszülöttre koncentrálni. Nem kell kétségbeesni akkor sem, ha egy édesanya nem tudja a baba minden igényét kielégíteni, hiszen a csecsemőnek is van kompenzáló képessége, tud alkalmazkodni a körülményekhez. Akinek nincs elegendő teje, annál megfelelő segítséggel ez az időszak is áthidalható, a szoptatási problémák megoldhatóak, növelhető az anyatej mennyisége is. Amennyiben mindezek ellenére sem elegendő az anyatej, a tápszeres pótlással is megfelelő és elegendő tápanyaghoz juthatnak a kicsik.

Vény nélkül
2020. augusztus 3. hétfő 14:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória