„Klubrádió
Belső közlés

Géczi János: Vadnarancsok – Juli

25/07/2021 19:29

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma rendhagyó módon egy szociográfiai szöveg, Géczi János Vadnarancsok című művének részleteit hallgathatják meg Varga Lili színművésznő előadásában.

2021. július 26. Belső közlés - részlet - Géczi János: Vadnarancsok – Juli 1.
04:18
00:00

„Fél éve kezdtem rosszabbul lenni…”

Géczi János pályakezdő íróként különös vállalkozásba kezdett: a kor egyik leghaladóbb pszichiátriáján, Goldschmidt Dénes hidegkúti intézményében ápoltakkal készített beszélgetéseket, amelyekből irodalmi megmunkáltsággal szociográfiai szövegeket szerkesztett – az első kiadást a cenzúra csak apróbb módosításokkal engedte megjelentetni; Géczi később az akkor még kifejezetten deviánsokként elkönyvelt homoszexuálisok interjúival kiadta a Vadnarancsok második kötetét is, úttörően tematizálva ezzel a témát a magyar nyilvánosságban. A rendszerváltás után végül mindkét műve teljes terjedelmében megjelenhetett.

Könyvfesztivál - A Bunkerrajzoló
 
Géczi János
Fotó: Balogh Zoltán/MTI
 

2021. július 26. Belső közlés - részlet - Géczi János: Vadnarancsok – Juli 2.
03:20
00:00

„Akkor derült volna ki, ha megszülöm, hogy fekete-e vagy fehér, esetleg rézbőrű”

Az első Vadnarancsok-kötet egyik különösen érdekfeszítő történetéből, a Varga Juli álnéven szereplő – a szövegben huszonhárom, a valóságban tizennyolc – éves lány elbeszéléséből a Klubrádió irodalmi műsora, a Belső közlés közel hét évvel ezelőtt készített rendhagyó adást, amelyben a szociográfia szerzője is megszólalt.

2021. július 26. Belső közlés - részlet - Géczi János: Vadnarancsok – Juli 3.
03:42
00:00

„Sokkal jobb lett volna, ha nincsenek káder szüleim”

Ebben az adásban olvasta föl Varga Lili színművésznő a részleteket a műből, amivel sajátos, egyedi hangot is adományozott a rendkívüli sztorit elmesélő lánynak, aki alig húszéves korára ezer férfival feküdt le és a világot is különös szögből látta.

2021. július 26. Belső közlés - részlet - Géczi János: Vadnarancsok – Juli 4.
02:34
00:00

„Kettő lefogott, a másik kettő meg egymás után belém jött.”

Géczi Jánossal egy évvel később életműve többi részéről is beszélgettünk Belső közlés című zenés irodalmi műsorunkban, a szóban forgó szövegből pedig a közvetlen közelmúltban a Tükörfordítás című új műsor első adásában is elhangzottak kiválasztott részek – ekkor azonban, a főműsoridei sugárzásra való tekintettel, tompítottuk az élesebb részeket.

2021. július 26. Belső közlés - részlet - Géczi János: Vadnarancsok – Juli 5.
03:46
00:00

„Az ilyen kis tokot egyébként az ajtófélfákra szokták akasztani, hogy megvédje a házat. Az a neve, hogy mezüze.”

Mától a Klubrádió honlapján a teljes felolvasást meghallgathatják, így is felhívjuk ugyanakkor a figyelmüket, hogy csak akkor kattintsanak a hangsávok lejátszás gombjaira, ha felkészültek a szélsőséges helyzeteket is nyíltan és ismétlődően sorakoztató, 12 éven aluliak számára nem is ajánlott tartalomra.

2021. július 26. Belső közlés - részlet - Géczi János: Vadnarancsok – Juli 6.
03:24
00:00

„Több tételt tudok felsorolni, miért alakult ki bennem, hogy könnyen lefekszem. Ez már igénytelenség, válogatás nélküli dolog.”

A szociográfia részleteit a hangsávok melletti lejátszás gombokra kattintva lehet meghallgatni.

2021. július 26. Belső közlés - részlet - Géczi János: Vadnarancsok – Juli 7.
01:13
00:00

„Az életben még csak a hajnalig jutottam el.”