„Klubrádió
Utcafront

Gauditól a Rác fürdőig

6/06/2021 13:59

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

Többek közt szürrealista, és a reformkori építészetről is szót ejtettünk. A Güell parktól a Rác fürdőig vezetett az Ucafront e heti műsora.

2021. június 05. Utcafront (2021. június 05., szombat 17:00)
50:47
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

Utazás a barcelonai Gaudi univerzumban – Sylvester Ádám a szürrealista Güell park és palota részleteit mutatta be.

Vissza a realista építészethez – Budapest, Bakáts tér, a reformkori lombard bazilikatípusba sorolható plébániatemplom építészettörténetét hallhattuk Kelecsényi Kristóftól.

Valami épül a neobarokk palota, a budai Ciszterci Gimnázium mellé, valami nagyon nem oda illő, nagy doboz emelkedik. A megfejtést Torma Tamás hozta.

A Notre Dame leégése előtt nem sokkal készítették el a templom belső terének akusztikai felmérését. Ki tudta akkor, hogy ez a 3d-s geometriai modellbe integrált felvétel segíti majd a pontos építészeti helyreállítást. Laczik Bálint avatott be a különös térhangzás világába.

Az Operaház felújítása nem csak rekonstrukciós feladat. Régi - új részleteket kell meg és újraalkotni, amit Zoboki Gábor és csapata végez. Azt is megkérdeztük tőle, miért vállal helyreállítási munkákat egy új házakat álmodó sztárépítész?

11 év után ismét van gazdája a Rác fürdőnek és a hozzáépített szállodának. Egy elhibázott privatizációs játszma, ami igen drága hajrával végződött, de a jó hír, a legjobb kezekbe került ez a páratlanul értékes épületegyüttes. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója, Szűts Ildikó volt az Utcafront vendége.

Eusebi de Güell megbízásából Antoní Gaudi tervezte a Güell parkot és palotát Barcelonában Fotó: Pixabay
 
 
 
 
 
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utcafront
2021.06.05., szombat 17:00
Riporter: Rózsa Péter