„Klubrádió
Megbeszéljük...

Forgács Imre: szavazatokért állampolgárságot

21/10/2019 18:29

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

A Fidesz még ilyen jogi keretek között is legyőzhető, a választás az ellenzék nagy politikai győzelme – mondja a volt igazságügyi és rendészeti miniszter.

2019. október 21. Megbeszéljük - részlet 19.10.21. Forgács Imre
17:04
00:00

A kettős állampolgárság bevezetésének nem titkolt célja az volt, hogy a határon túli magyarok itt szavazhassanak, támogathassák a Fideszt. Ennek a törvénynek mind a jogi, mind az erkölcsi alapja megkérdőjelezhető, mert a határon túli magyarok itt sem központi, sem helyi adót nem fizetnek.

Főleg az Ukrajnával határos vidékekre jellemző, hogy nagyon sokan rendelkeznek magyarországi lakcímmel, noha a határ másik oldalán élnek, és ők itt szavazhatnak. Egészen kirívó esetekkel is lehetett találkozni, például száznál is többen jelentkeztek be egy-egy ingatlanba, sőt akár üres telekre is. Hogy lehet az, hogy ez a nyilvánvaló csalás nem tűnik fel senkinek? Ezt kérdezte Bolgár György Forgács Imre volt igazságügyi és rendészeti minisztertől.

Egy jogállamban feltűnne – derült ki a válaszból. Valaki úgy jelentkezhet be egy magyar címre, hogy Ukrajnában elmegy az illetékes hivatalba, bemutatja az ingatlan tulajdonosának írásos és aláírt engedélyét. Ezt nem szokták mindenütt kérni, bár kellene, igaz, hamisítani is lehet, van az a pénz. A hamis adatok közlése egyébiránt bűncselekmény, amit elkövet az, aki fiktív módon bejelentkezik, az is, aki engedélyt ad, és az a fideszes aktivista is, aki mindezt pénzért lebonyolítja, a szereplőket összehozza.

Magyarországon a lakcím-bejelentéseket a járási hivatalok kezelik, ezek küldik az országos lakcímnyilvántartóba, és annak alapján készülnek el a választói névjegyzékek. A 3155 településre van 175 járási hivatal, ott nehezen bukik ki, hogy papíron százan laknak egy házban. Hogy akkor mégis kinek kellene észrevennie a bűncselekményt? A települési jegyzőnek van joga bizonyos személyeket töröltetni a választó névjegyzékből, őt pedig az érintett állampolgárok tájékoztathatnák, mert magától vagy észreveszi, vagy nem, vagy akarja, vagy nem. Jogállamban ez nem így menne.

Egyébként Szabolcsban alkalmaztak MSZP-s aktivisták egy innovatív megoldást. Feljelentést tettek, de nem csak választási csalás miatt, ugyanis a törvény értelmében a csalással szerzett mandátum nem vész el, hanem megmarad. Belevették viszont a feljelentésbe a költségvetési csalást is, mert bizonyos állami támogatások a lakosságszám szerint járnak. Azaz, ha fiktív lakosokra is igényel pénzt az önkormányzat, akkor megkárosítja a költségvetést. Ez már súlyosabb vád.

Forgács Imre véleménye az, hogy az új, ellenzéki önkormányzatoknak nehéz dolguk lesz. Csodákra nem lesznek képesek. A korrupt rendszerekben a megállapodások szóban köttetnek, de azt nagyon helyesnek tartja, hogy a polgármesterek közül azzal kezdték sokan a munkát, hogy megakadályozták különböző iratok megsemmisítését, mert azért szerződéseknek, számláknak papíron is lenniük kell. A volt miniszter szerint az új vezetőknek a nyilvánosságra kell támaszkodniuk, az védheti meg őket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Megbeszéljük
2019.10.21. 16:00
Műsorvezető:Bolgár György