„Klubrádió
A lényeg

Uniós állampolgárok is szavazhatnak októberben

13/08/2019 12:28

| Szerző: Klubrádió

Ehhez az kell, hogy legyen magyarországi lakcímük. Az unión kívüli országok polgárai nem vehetnek részt az önkormányzati választáson.

2019. augusztus 13. A lényeg - részlet 19.08.13. László Róbert
01:20
00:00

Nem kell csalásra gyanakodni amiatt, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező külföldi, eu-s állampolgárok is szavazhatnak az önkormányzati választáson anélkül, hogy felvételüket kérnék a névjegyzékbe – erről a Political Capital választási szakértője beszélt a Klubrádiónak. Ez a törvény már 15 éve.

A valasztas.hu-n megtalálható adatok szerint az „Európai Unió más tagországainak állampolgára magyarországi lakcímmel” kategóriába mindössze 3390 fő tartozott az EP-választáson, az önkormányzatin viszont ugyanide már több mint 110 ezer választópolgárt soroltak. Nyilván ez tűnt föl sokaknak.

Ez László Róbert szerint azért van, mert az EP-választáson minden EU-s állampolgár csak egyszer szavazhat, így alapértelmezetten mindenki a saját állampolgársága szerinti névjegyzékbe kerül be, ha más ország pártlistájára kíván szavazni, azt külön kérelmeznie kell. Az önkormányzati választáson viszont minden magyarországi lakcímmel rendelkező EU-s állampolgár automatikusan bekerül a névjegyzékbe.

Egyáltalán nem szavazhatnak viszont azok a külhoni magyarok, akiknek nincs magyarországi lakcímük – magyarázta a szakértő. László Róbert hozzátette, a visszaélésekre azon kettős állampolgárok esetében van lehetőség, akiket a gyanú szerint az országgyűlési választás előtt fiktív magyarországi lakcímekre jelentettek be.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

A lényeg
2019.08.13.12:00
Riporter: Selmeci János