„Támogassa
Reggeli gyors

"Ferenc pápa csalódást okozott azoknak, akik érdekeik szerint akarták volna felhasználni a látogatását"

1/05/2023 13:44

| Szerző: Klubrádió

Ferenc pápa csalódást okozott azoknak, akik előzetesen saját érdekeik eszközeként próbálták volna felhasználni akár a személyét, akár a látogatását – mondta Gégény István, a Szemlélek blog alapító főszerkesztője. Hozzátette: amit Ferenc pápa elmond, azt cselekszi is, és bár "a magyar társadalomnak vannak e téren rossz tapasztalatai", az egyházfő más típusú ember.

2023. május 01. Reggeli gyors / részlet, Gégény István (23.05.01.)
09:09
00:00

Nagyon különféle értékeléseket lehet olvasni a pápalátogatásról, van olyan nézőpont, hogy a pápa megsegítette a magyar kormányt, és ellenkezőleg, olyan is, hogy nagyon kemény üzeneteket küldött.

Gégény István, a Szemlélek blog alapító főszerkesztője azt mondta, szubjektív benyomása, hogy Ferenc pápa csalódást okozott azoknak, akik előzetesen saját érdekeik eszközeként próbálták volna akár a személyét, akár a látogatását felhasználni. A beszédeiben, a tetteiben és apró gesztusaiban (például, hogy milyen autóban ült, hogyan kezelte a magyar társadalom különböző tagjait) megfogalmazott feladatokat, tennivalókat, hiányosságokat, egyben nem fukarkodott minden irányba kedves gesztusokat tenni és rámutatni arra, ami jó.

Akik azt várták, hogy bármelyik politikai oldal szempontjából harsányan fog megnyilvánulni – ezt nem tette. Ugyanakkor Gégény István megjegyezte: például mikor a pápa a zárómisén arra utalt, hogy nyitott kapuknak kell lennünk, ezt nem mondaná Magyarországon, ha nem úgy látná, hogy itt a nyitottsággal kapcsolatban bőven akad tennivaló.

Jelezte, beszélt Karácsony Gergellyel a pápával folytatott találkozásról, amely személyes, családias volt, egyáltalán nem pártokról, politikai oldalakról szólt, hanem hídépítésre fókuszált. Hozzátette, örül neki, hogy a pápa így döntött (mert ebben nyilván az ő döntése is benne van), és akár a főpolgármesterrel, akár Hilarion metropolitával találkozott.

Úgy folytatta: a repülőúton tartott sajtótájékoztatóján a Hilarionnal és az Orbán Viktorral folytatott találkozójáról sajátos stílusában visszakérdezett: „Nem gondolja, hogy a Piroska és a Farkasról beszélgettünk?”, tehát nagyon mély beszélgetések voltak. Kihasználta ezeket a találkozókat Ferenc pápa, hogy amit a Vatikán meg tud tenni, azt megtegye a béke előmozdítására. Nem lovagolt a fegyverek kérdésén, hanem a humánus szempontokra, például az Oroszországba elhurcolt ukrán gyerekek visszajutásának ügyére vagy az ukrán menekült nők sorsára tért ki. Ez Gégény szerint azt üzeni, hogy Ferenc pápa nem politikai csatározást lát, hanem az emberséget keresi.

Úgy fogalmazott: a gesztust érdemes megnézni; a pápa, aki megmosta menekültek lábát, megcsókolta Hilarion mellkeresztjét, alázattal köszöntött egy nála úgymond alacsonyabb rangú egyházi vezető által képviselt egyházat. Szerinte ezekből a gesztusokból ért az orosz ortodox egyház is; nem lehet támadóan értékelni, ezek a béke, az alázat gesztusai. Ez igazolja, hogy mindaz, amit Ferenc pápa Budapesten elmondott, azt cselekszi is, ami hitelesíti a szavait. „A magyar társadalomnak vannak e téren rossz tapasztalatai, mármint azzal kapcsolatban, hogy valaki mit mond és mit cselekszik, és Ferenc pápa egy más típusú ember” – jegyezte meg.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Reggeli gyors
2023. május 01., hétfő 08:10
Műsorvezető: Szénási Sándor